Stanovisko Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. k návrhu zákona o rybárstve

Vážení rybári a členovia Slovenského rybárskeho zväzu,

dovoľujeme si Vás informovať, že dňa 19. októbra 2017 sa konalo pracovné rokovanie na pôde Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. za účasti generálneho riaditeľa, Ing. Gáboríka a tajomníka SRZ, Ing. Javora vo veci prerokovania problematiky návrhu zákona o rybárstve, najmä nového znenia § 4 ods. 4, v zmysle ktorého správcovi vodohospodársky významných vodných tokov a správcovi drobných vodných tokov ministerstvo môže prideliť výkon rybárskeho práva v ním spravovaných vodných tokoch, o ktorého doplnení do návrhu zákona o rybárstve sme sa dozvedeli dňa 28. septembra 2017 prostredníctvom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorá nám zaslala návrh zákona o rybárstve, ktorý bol predložený do predbežného pripomienkového konania.

Ing. Gáborík, generálny riaditeľ SVP, š.p. nás informoval, že v rámci danej problematiky zaslali dňa 16. októbra 2017 oficiálne stanovisko k návrhu zákona o rybárstve na Ministerstvo životného prostredia SR, pričom uviedol, že cieľom nového znenia § 4 ods. 4 zákona o rybárstve nebol záujem, resp. ambícia SVP, š.p. prebrať výkon rybárskeho práva na vodných tokoch a vodných nádržiach (rybárskych revíroch) pridelený SRZ ministerstvom ale vytvoriť účinný nástroj štátu na komplexné zabezpečenie ochrany vôd, správy majetku štátu, ako aj rybárskeho práva a ichtyofauny, či zabezpečovanie vodohospodárskych služieb a plnenie povinností vyplývajúcich z legislatívnych koncepčných a plánovacích dokumentov predpisov SR, uznesení vlády SR a medzinárodných zmlúv a dohôd v oblasti vôd, a zároveň dodal, že Slovenský rybársky zväz vníma ako skúseného a osvedčeného partnera, a preto požiadavku nového znenia § 4 ods. 4 zákona o rybárstve SVP, š.p. stiahne.