OTÁZKA:
Dobrý deň,
Chcem sa len uistiť:
1. lov na hraničnej vode Dunaj č.1 a č. 2 podľa výnimky z § 18 písm. f) zákona o rybárstve loviť na živú rybku, mŕtvu rybku, alebo jej
časti od 01. januára do 31. decembra a to iste platí aj na Ipeľ č1 ?
2. doba lovu na spomínaných revíroch je 24hod celoročne čiže nonstop ?
3, Upravená individuálna druhová ochrana rýb na hraničných vodách – rybárskych revíroch Dunaj č. 1-2 a Ipeľ uverejnená na SRZ rada ˇŽilina je už teraz platná?
Ďakujem za odpoveď .
S pozdravom V.Š.
ODPOVEĎ:
Dobrý deň,
Ministerstvo životného prostredia SR podľa § 36 písm. o) zákona č. 216/2018 Z. z. o rybárstve a o doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) rozhodnutiami v roku 2024 vydalo výnimku na týchto hraničných vodách – rybárskych revíroch: č. 4-3880-1-1 Karcsa, č. 2-0770-1-1 Ipeľ č. 1, č. 2-0780-1-1 Ipeľ č. 2, č. 2-0790-1-1 Ipeľ č. 3, č. 3-1250-1-1 Ipeľ č. 4 a č. 3-1260-1-1 Ipeľ č. 5. Obdobnú výnimku ministerstvo v roku 2025 vydalo na týchto hraničných vodách – rybárskych revíroch: č. 2-0480-1-1 Dunaj č. 1 a č. 2-0490-1-1 Dunaj č. 2.
Na uvedené rybárske revíry rieky Dunaj rozhodnutie MŽP SR a z neho vyplývajúca výnimka z § 18 písm. f) zákona – tak ako uvádzate – umožňuje oprávneným osobám loviť na živú rybku, mŕtvu rybku alebo jej časti od 1. januára do 31. decembra.
Na uvedené rybárske revíry rieky Ipeľ rozhodnutie MŽP SR a z neho vyplývajúca výnimka z § 18 písm. f) zákona umožňuje oprávneným osobám loviť na živú rybku, mŕtvu rybku alebo jej časti od 1. mája do 31. decembra.
Podľa zmienených rozhodnutí MŽP SR a z nich vyplývajúcich výnimiek z § 14 písm. b) zákona na vymenovaných rybárskych revíroch rieky Dunaj a Ipeľ je možné loviť jednotlivé druhy rýb v rámci denného času denne 24 hodín, t. j. ako uvádzate „nonstop“.
Dotknuté rozhodnutia MŽP SR boli Slovenským rybárskym zväzom na web stránke samozrejme zverejnené až potom, čo ich ministerstvo v súlade so zákonom o správnom konaní (správny poriadok) správoplatnilo, to znamená, že výnimka vzťahujúca sa na citované revíry je platná.
S pozdravom



