Stanovisko k problematike vo veci návrhu zákona o rybárstve a postupu SRZ – Rada Žilina

Vážení rybári a členovia Slovenského rybárskeho zväzu,

 

v poslednej dobe sa na rôznych webových stránkach a diskusných fórach objavujú rôzne vyjadrenia k problematike vo veci návrhu zákona o rybárstve a samotnému postupu SRZ – Rada Žilina, ktoré sú z neoficiálnych zdrojov a sú zavádzajúce, klamlivé a v niektorých prípadoch až na hranici urážania a poškodzovania Slovenského rybárskeho zväzu.

Opätovne si vám dovoľujeme zaslať stanovisko k problematike vo veci návrhu zákona o rybárstve a postupu SRZ – Rada Žilina od samotného začiatku až doteraz:

 

1)  Rada SRZ na svojom zasadnutí dňa 14. februára 2015 prijala uznesenie č. 15/2015, ktorým schválila dočasnú Legislatívnu komisiu Rady SRZ v zložení Orovčík Ivan, PaedDr. Čerešňák Vladimír, Ing. Mihalda Marián, Farský Eugen, Kopčo Štefan, Estergájoš Ivan, Pavelka Roman, JUDr. Borlok Igor a tajomník komisie: Mgr.Waczlavová Zuzana.

Dočasná legislatívna komisia Rady SRZ aj za účasti Ing. Dobiaša, vedúceho oddelenia štátnej správy rybárstva vypracovala nový návrh zákona o rybárstve a jeho vykonávacieho predpisu.

 

2)  Prvé pracovné stretnutie vo veci prípravy nového zákona o rybárstve sa uskutočnilo dňa 14. júla 2016 s ministrom životného prostredia SR, Ing. Lászlóm Sólymosom. Zo strany SRZ sa rokovania zúčastnili tajomník SRZ Ing. Ľuboš Javor, prezident SRZ RSDr. Rudolf Boroš, viceprezident za Trnavský kraj Ing. Igor Mišech a predseda SRZ MO Sládkovičovo, Bc. Béla Zsille. Po tomto úvodnom stretnutí bola ministrom životného prostredia SR vymenovaná Expertná skupina (JUDr. Ladislav Hanniker, JUDr. Matej Sudor, Ing. Martin Rybár, za SRZ Ing. Ľuboš Javor a Ing. Igor Mišech, za MŽP SR Ing. Tibor Dobiaš a Ing. Marek Hausman), ktorá sa prvý krát stretla dňa 22. septembra 2016 na pôde sekcie vôd MŽP SR v Bratislave.

Ďalšie rokovania sa uskutočnili dňa 19. – 21. októbra 2016, 14. – 16. novembra 2016, 11. – 13. januára 2017, 7. februára 2017 a 25. – 26. marca 2017, z ktorých vzišiel prvý návrh zákona o rybárstve, do ktorého boli zakomponované aj niektoré návrhy vypracované Dočasnou legislatívnou komisiou Rady SRZ. Tento návrh bol zaslaný všetkým členom Rady SRZ v rámci zasadnutia konaného dňa 10. júna 2017.

 

3)  Dňa 14. júna 2017 sme elektronickou formou obdŕžali informáciu o začatí interného pripomienkového konania prostredníctvom Sekcie vôd MŽP SR, Oddelenia štátnej správy rybárstva v nasledovnom znení:

„Chcem Vás informovať, že dnes 14.06.2017 bol návrh zákona o rybárstve zaradený do interného pripomienkového konania s možnosťou pripomienkovať predmetný materiál do 21.06.2017. V tejto chvíli ťažko predpokladať kedy bude predmetný materiál po vyhodnotení pripomienok vznesených v IPK zaradený do porady vedenia a predložený na medzirezortné pripomienkové konanie. V každom prípade očakávam Vašu účasť na vyhodnotení pripomienok, pričom predpokladáme, že Vaša účasť môže byť vzhľadom na blížiace sa dovolenkové obdobie ohrozená. S ohľadom na vyššie uvedené sa budeme v tejto veci s Vami ešte kontaktovať.“

Predmetnú informáciu obdŕžali všetci členovia Expertnej skupiny, pričom prílohou mailu bol aj návrh zákona o rybárstve pred IPK, ktorý bol prerokovaný v júni na výjazdovom zasadnutí Rady SRZ.

Zo strany MŽP SR po tomto termíne neprišla žiadna informácia o možnosti vyhodnotenia pripomienok vznesených v IPK zaradených do porady vedenia.

 

4)  Dňa 23. septembra 2017 na zasadnutí boli členovia Rady informovaní o obsahu mailu, ktorí sme obdŕžali od Ing. Dobiaša, vedúceho oddelenia štátnej správy rybárstva, v nasledovnom znení:

„V rámci prebiehajúceho legislatívneho procesu materiál prešiel interným pripomienkovým konaním. Najviac pripomienok, hlavne zásadných si uplatnila tunajšia sekcia legislatívy a práva a sekcia ochrany prírody, biodiverzity a krajiny (v spolupráci so ŠOP SR) a SVP, š.p. Legislatívci mali legislatívno technické pripomienky, ktoré mi vecniari tak nemusíme vidieť. V každom prípade ich hodnotím, že boli v prospech skvalitnenia návrhu. Podobne to vidím aj v prípade „prírodniarov“. V niektorých ohľadoch sme v návrhu doriešili aj nevyhnutný súlad s „ochranárskou legislatívou“, ako napr. nepôvodné invázne druhy rýb a pod.
Najzložitejšie rozporové konanie bolo s SVP, š.p. S viacerými jeho pripomienkami sme nesúhlasili, od ktorých po našom vysvetlení odstúpili. Niektoré boli značne prepracované aj s prispením Ing. Rybára (ten bol aj na rozporovom konaní), ktoré už boli akceptovateľné.
V každom prípade je materiál pripravený bez rozporov na prerokovanie do porady vedenia ministerstva, ktorá už bola po sebe viac krát zrušená. Keď sa nestane nič neočakávané, mala by byť tento štvrtok. Potom proces pokračuje štandardnou legislatívnou cestou, t. j. materiál bude dopracovaný v zmysle pripomienok z porady vedenia – ak nejaké vznesené budú a pôjde na predbežné medzirezortné pripomienkové konanie, potom na medzirezortné pripomienkové konanie, atď.“

Petrov zdar!

P.S. Dnes som bol u p. štátneho taj. Kurillu aj spolu s GR SV a riaditeľkou OŠVSaR a na jeho požiadanie som ho informoval o stave zákona, jeho zámere atď.

Ing. Tibor Dobiaš

 

5)  Dňa 28. septembra 2017 sme obdŕžali návrh zákona o rybárstve, ktorý bol predložený do predbežného pripomienkového konania prostredníctvom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, v rámci ktorého bolo možné pripomienkovať len Doložku vplyvov a analýzu dopadov na rozpočet v termíne do 08. októbra 2017.

Znenie predloženého návrhu zákona o rybárstve bolo koncepčne úplne iné ako toho, na ktorom sme pracovali, najmä čo sa týkalo znenia ustanovenia § 4, ktorý by mal umožňovať pridelenie výkonu rybárskeho práva SVP, š.p. na významných vodných tokov a drobných vodných tokov a ŠOP SR v záujme zabezpečenia starostlivosti o chránené územie.

 

6)  Dňa 29. septembra 2017 bolo zvolané mimoriadne zasadnutie Prezídia Rady SRZ na deň 04. októbra 2017 s tým, že sa pripravili pripomienky k doložke vybraných vplyvov, ktoré boli následne doplnené o ďalšie návrhy, ktoré vyplynuli z tohto zasadnutia.

Po prerokovaní problematiky, ktorá vznikla s predloženým návrhom zákona o rybárstve boli prijaté uznesenia č. 26 až 29, na základe ktorých boli uskutočnené nasledovné kroky:

  • dňa 5.10.2017 bola telefonicky oslovená kancelária ministra ŽP SR o stanovenie termínu stretnutia zástupcov SRZ – Prezídia Rady SRZ a Rady SRZ s pánom ministrom s jediným bodom rokovania „návrh zákona o rybárstve“ – termín rokovania bude oznámený kanceláriou ministerstva
  • spracovanie pripomienok k doložke vybraných vplyvov k návrhu zákona o rybárstve, ktorý bol dňa 06. októbra 2017 zaslaný Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
  • vypracovanie otvoreného listu prezidentovi SR, predsedovi vlády a predsedovi NR SR, ktorý im bol zaslaný dňa 11. októbra 2017.

 

7)  Dňa 17. októbra 2017 sa uskutočnilo na pôde Ministerstva životného prostredia SR rokovanie na základe prijatého uznesenia Prezídia Rady SRZ č. 26/2017.

Rokovania sa zúčastnili zástupcovia SRZ, a to tajomník SRZ, Ing. Javor, prezident SRZ, RSDr. Boroš, viceprezident za bratislavský kraj, Ing. Gajdošík a viceprezident za trnavský kraj, Ing. Mišech a zástupcovia MŽP SR, a to minister, Ing. Sólymos, štátny tajomník I., Ing. Kurilla, PhD., generálna riaditeľka kancelárie ministra, Kováčová M.A., riaditeľka odboru štátnej vodnej správy a rybárstva, Ing. Gaálová a vedúci oddelenia štátnej správy rybárstva, Ing. Dobiaš.

Na základe vyjadrení jednotlivých zástupcov, pán minister MŽP SR, Ing. Sólymos uprednostnil rokovania so zástupcami štátnych inštitúcií (ŠOP SR, SVP, š.p.) a zástupcami SRZ s tým, že svoje legitímne pripomienky si môže SRZ uplatniť v prebiehajúcom legislatívnom procese v rámci medzirezortného pripomienkového konania alebo mimo neho.

Pre účely prerokovania návrhu zákona o rybárstve a ďalších krokov bolo na 21. októbra 2017 zvolané mimoriadne zasadnutie Rady SRZ.

 

8)  V dňoch od 13. októbra do 15. októbra 2017 sa v Prahe konalo zasadnutie European Anglers Federation (EAF – Európskej rybárskej federácie), najvyššieho orgánu Rady prezidentov EAF, na ktorom podal prezident Slovenského rybárskeho zväzu informáciu o pripravovanom návrhu zákona o rybárstve.

Na základe obsiahlej diskusie zástupcov jednotlivých členských štátov EAF (Francúzska, Belgicka, Nemecka, Švajčiarska, Talianska, Českej republiky, Slovenskej republiky, Poľska, Maďarska, Chorvátska a pôvodne aj Rakúska, ktoré sa zatiaľ členstva vzdalo) bolo prijaté spoločné vyhlásenie, ktoré bolo zaslané predsedovi vlády SR, Doc. JUDr. Robertovi Ficovi, CSc.

 

9)  Dňa 18. októbra 2017 sa konalo pracovné rokovanie na pôde Štátnej ochrany prírody SR za účasti generálneho riaditeľa, Ing. Boroša, prezidenta SRZ, RSDr. Boroša a tajomníka SRZ, Ing. Javora a ďalších zúčastnených osôb zo strany ŠOP SR vo veci prerokovania problematiky návrhu zákona o rybárstve, najmä nového znenia § 4 ods. 6 v zmysle ktorého ministerstvo môže v záujme zabezpečenia starostlivosti o chránené územie prideliť výkon rybárskeho práva organizáciám ochrany prírody, o ktorého doplnení do návrhu zákona o rybárstve sme sa dozvedeli dňa 28. septembra 2017 prostredníctvom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorá nám zaslala návrh zákona o rybárstve, ktorý bol predložený do predbežného pripomienkového konania.

Po objasnení problematiky výkonu rybárskeho práva pozície Slovenského rybárskeho zväzu ŠOP SR stiahla požiadavku nového znenia § 4 ods. 6 zákona o rybárstve.

Zo záznamu z pracovného stretnutia vyplynulo nasledovné: „Prerokovali sa sporné body novely zákona o rybárstve § 4 ods. 6 a dohodlo sa, že ŠOP SR nebude požadovať výkon rybárskeho práva v 3. a nižšom stupni ochrany. SRZ súhlasí so správou v 5. stupni ochrany, organizáciou ochrany prírody. V územiach so 4. stupňom ochrany sa dohodne osobitý režim, podľa špecifických podmienok ochrany.“.

 

10)  Dňa 19. októbra 2017 sa konalo pracovné rokovanie na pôde Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. za účasti generálneho riaditeľa, Ing. Gáboríka a tajomníka SRZ, Ing. Javora vo veci prerokovania problematiky návrhu zákona o rybárstve, najmä nového znenia § 4 ods. 4, v zmysle ktorého správcovi vodohospodársky významných vodných tokov a správcovi drobných vodných tokov ministerstvo môže prideliť výkon rybárskeho práva v ním spravovaných vodných tokoch, o ktorého doplnení do návrhu zákona o rybárstve sme sa dozvedeli dňa 28. septembra 2017 prostredníctvom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorá nám zaslala návrh zákona o rybárstve, ktorý bol predložený do predbežného pripomienkového konania.

Ing. Gáborík, generálny riaditeľ SVP, š.p. nás informoval, že v rámci danej problematiky zaslali dňa 16. októbra 2017 oficiálne stanovisko k návrhu zákona o rybárstve na Ministerstvo životného prostredia SR, pričom uviedol, že cieľom nového znenia § 4 ods. 4 zákona o rybárstve nebol záujem, resp. ambícia SVP, š.p. prebrať výkon rybárskeho práva na vodných tokoch a vodných nádržiach (rybárskych revíroch) pridelený SRZ ministerstvom ale vytvoriť účinný nástroj štátu na komplexné zabezpečenie ochrany vôd, správy majetku štátu, ako aj rybárskeho práva a ichtyofauny, či zabezpečovanie vodohospodárskych služieb a plnenie povinností vyplývajúcich z legislatívnych koncepčných a plánovacích dokumentov predpisov SR, uznesení vlády SR a medzinárodných zmlúv a dohôd v oblasti vôd, a zároveň dodal, že Slovenský rybársky zväz vníma ako skúseného a osvedčeného partnera, a preto požiadavku nového znenia § 4 ods. 4 zákona o rybárstve SVP, š.p. stiahne.

 

11)  Dňa 21. októbra 2017 sa konalo mimoriadne zasadnutie Rady SRZ, na ktorom bolo prerokované aj prípadné zvolanie mimoriadneho snemu, ktoré však v tomto štádiu považovala Rada SRZ za zbytočné, nakoľko je situáciu možné riešiť aj inou formou.

 Na mimoriadnom zasadnutí Rady SRZ boli prijaté nasledovné uznesenia:

Uznesenie č. 100/2017

Rada SRZ schvaľuje zloženie petičného výboru takto: Ing. Javor, RSDr. Boroš, JUDr. Kabáč, MVDr. Bilik, Bc. Ondrejovič a tajomník petičného výboru organizačno-právny referent.

Uznesenie č. 101/2017

Rada SRZ schvaľuje petičný výbor SRZ v zložení podľa uznesenia č. 100/2017, ktorý zaháji svoju činnosť v prípade nepriaznivého vývoja legislatívneho procesu vo veci návrhu zákona o rybárstve.

Uznesenie č. 102/2017

Rada SRZ schvaľuje doterajší postup poverených zástupcov Rady SRZ pri uskutočnených rokovaniach vo veci návrhu zákona o rybárstve.

Uznesenie č. 103/2017

Rada SRZ vyhlasuje, že iné medializované názory vo veci návrhu zákona o rybárstve nie sú oficiálnym stanoviskom Rady SRZ.

Uznesenie č. 104/2017

Rada SRZ odporúča a žiada štatutárnych zástupcov ZO SRZ zaslať pripomienky k návrhu zákona o rybárstve na Sekretariát Rady SRZ do 5 dní po zverejnení návrhu zákona o rybárstve v rámci medzirezortného pripomienkového konania na webovej stránke www.slov-lex.sk v sekcii e-Legislatíva (https://www.slov-lex.sk/vyhladavanie-legislativneho-procesu).

Uznesenie č. 105/2017

Rada SRZ ukladá tajomníkovi SRZ prostredníctvom Sekretariátu Rady SRZ spracovať pripomienky Rady SRZ a štatutárnych zástupcov ZO SRZ do jedného stanoviska a predložiť ich na medzirezortné pripomienkové konanie a na odmietnuté pripomienky reagovať odôvodnením.

Termín: do ukončenia MPK

Uznesenie č. 106/2017

Rada SRZ ukladá tajomníkovi SRZ informovať ZO SRZ o doterajšom postupe štatutárnych zástupcov Rady SRZ v legislatívnom procese vo veci návrhu zákona o rybárstve ku dňu 21. októbra 2017 a naďalej pokračovať v informovaní.

Uznesenie č. 107/2017

Rada SRZ schvaľuje, že oficiálne stanoviská k prebiehajúcemu legislatívnemu procesu vo veci návrhu zákona o rybárstve poskytujú výlučne štatutárni zástupcovia Rady SRZ alebo nimi poverené osoby.

Na základe vyššie uvedených skutočností máme za to, že doterajší postup Rady SRZ ako ústredného orgánu a štatutárnych zástupcov SRZ môžeme považovať za pozitívny a efektívny.

V prvom rade nám všetkým ide o spoločný cieľ, a to je zachovanie všeľudového rybárstva a súčasného postavenia Slovenského rybárskeho zväzu. Je potrebné poukázať na našu prácu, ktorá je v záujme celej spoločnosti , v záujme občanov Slovenska.

To však môžeme dosiahnuť len ak budeme jednotní na základe vzájomnej pomoci, spolupráce, porozumenia a tolerancie, čo môžeme dosiahnuť naozaj len spoločným úsilím všetkých základných organizácií SRZ.

Preto si Vás dovoľujeme požiadať, aby ste všetky oficiálne vyjadrenia Rady SRZ vo veci návrhu zákona o rybárstve zdieľali, aby sa tak dostali do povedomia širšej rybárskej aj nerybárskej verejnosti, a aby sme tak zostali jednotní vo vnútri i navonok.

 

 

V nižšie uvedenej prílohe si zároveň môžete pozrieť oficiálne stanovisko k problematike vo veci návrhu zákona o rybárstve a postupu SRZ – Rada Žilina:

 

  ZO SRZ-Stanovisko k problematike vo veci návrhu zákona o rybárstve a postupu SRZ – Rada Žilina