10. časť relácie „Na rybách – Petrov zdar“

Vážení rybári a členovia SRZ,

dovoľujeme si Vás upozorniť na blížiacu sa premiéru rybárskej relácie s názvom „Na rybách – Petrov zdar!“, ktorú Vám na televízne obrazovky prináša Slovenský rybársky zväz v spolupráci s RTVS. Pripájame Vám zoznam tém, ktoré sú jej obsahom:

  1. Návšteva Oravskej priehrady. Oravská priehrada patrí k najväčším vodným nádržiam na Slovensku, a aj napriek svojej polohe sa tu darí všetkým druhom rýb. Práve z tohto dôvodu sem smerovali naše kroky tesne po začiatku hlavnej rybárskej sezóny. Jej hospodár Ondrej Gavenda nám okrem základných informácií o priehrade ukázal aj najnavštevovanejšie rybárske miesta. Narazili sme tu však aj na jeden negatívny úkaz, a síce množstvo rôznych prístreškov a chát, ktoré sú tŕňom v oku najmä pre Štátnu ochranu prírody. A o to viac, že niektoré sa nachádzajú na území so 4. stupňom ochrany. Na túto tému sa už ale porozprávame s Ing. Tiborom Krajčom, PhD.
  2. Povinná a nepovinná výbava rybára. Podberák na vylovenie úlovku, uvoľňovač háčikov a meradlo na určenie dĺžky ryby. Tieto pomôcky sú v zmysle platnej legislatívy neoddeliteľnou súčasťou výbavy rybára. Čo ale ďalšie veci, ktoré sú taktiež veľmi dôležité? Viac na túto tému sa porozprávame s Ing. Jánom Uhrinom a popri tom si zachytáme pekné ryby na jednom z revírov Nitrianskej organizácie s režimom chyť a pusť.
  3. Zarybňovanie úhorom. V minulosti sa úhor európsky do našich riek a jazier dostával prirodzenou migráciou, dnes už kvôli migračným prekážkam tento ťah nie je možný. Preto musíme zarybňovať umelo. Je ale také jednoduché zohnať násadu? A ako samotná násada vôbec vyzerá? Viac nám o tejto rybe prezradí Richard Štencl, ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu.

 

Reláciu „Na rybách – Petrov zdar!“ si môžete pozrieť na „Dvojke“ v časoch:

Nedeľa 18. júna o 9:35hod. – premiéra

Utorok 20. júna o 16:30hod. – repríza

 

Prajeme príjemné sledovanie!