TV relácia – “Na rybách – Petrov zdar!”

relacia_1

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 1. časť

Odvysielané dňa 12.02.2017 o 9:35 hod. na STV2

V relácii sa vyberieme na jedno z výrobných stredísk Slovenského rybárskeho zväzu v Slovianskej doline. Ukážeme si, ako prebieha umelý výter pstruha dúhového.
V putovaní v okolí mesta Martin sa v ďalšom príspevku zastavíme na Krpelianskej vodnej nádrži, kde nám jej hospodár opíše túto zaujímavú nádrž, ako aj problémy, ktoré ju v zimnom období trápia.
Ďalej vám predstavíme najstaršie stredisko umelého odchovu kráľovnej našich vôd – hlavátky podunajskej. V súčasnom období ho obhospodaruje mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Martine. Rozprávať sa budeme aj s jej hospodárom.
No a ako by to vyzeralo, keby sme v relácii určenej pre všetkých priaznivcov Petrovho cechu nelovili ryby. Za nimi sme sa ale pre extrémne chladné počasie museli vybrať do susedného Česka, kde sme sa na dierkach pokúšali loviť pstruhy a šťuky.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 1. časti „Na rybách – Petrov zdar“

relacia2_3

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 2. časť

Odvysielané dňa 26.02.2017 o 8:45 hod. na STV2

S kamerou sme sa tento krát vybrali do okolia Piešťan a Nitry. Hneď v úvode nám Martin Rajčan – hospodár MsO SRZ Piešťany predstaví vodnú nádrž Sĺňava. Rybári sú tu pri výkone rybárskeho práva dosť obmedzení, nakoľko na tejto vodnej nádrži platí ochranné pásmo 4. stupňa. Všetky potrebné informácie sa už ale dozviete v samotnej reportáži.

Ryby sa pokúsime loviť v rieke Váh, a to nad a pod VN Sĺňava. Sprevádzať nás bude Jaroslav Haššo a Palo Vašíček. Podarilo sa nám uloviť pekné jedince chránenej plotice lesklej a nechýbala ani podustva. O tom, aké spôsoby lovu na ryby zabrali Vám prezradíme v reportáži.

Zvyšok relácie bude venovaný rieke Nitre v okolí mesta s rovnakým názvom. V rýchlosti ulovíme niekoľko rýb, a potom sa vyberieme do oblasti, kde sa v súčasnom období buduje obrovský automobilový závod. S výstavbou je spojená aj úprava toku rieky, a o tom, ako to zasiahne do života rýb nám porozpráva Ing. Andrej Píš – hospodár MsO SRZ Nitra.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 2. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 3. časť

Odvysielané dňa 11.03.2017 o 14:05 hod. na STV2

1. Predstavenie rybárskeho revíru – VN Kráľová. Hospodár vodnej nádrže Gabriel Klimek nás prevedie touto vodnou nádržou a popíše všetky obmedzenia, ktoré tu obmedzujú výkon rybárskeho práva našich členov.
2. Lov rýb na feeder v Malom Dunaji s Romanom Pavelkom. Ukážeme si, ako loviť ryby na feeder v rieke počas skorej jari a chýbať nebude ani pár rád, ktoré môžu dopomôcť k pekným úlovkom.
3. Žiabrovkári na Dunaji. Boli sme priamymi účastníkmi pri prichytení podozrivých páchateľov z trestného činu pytliactva. Ak ste zvedaví, aké ryby boli vo viac ako 200 metrov dlhej žiabrovej sieti ulovené, určite si reláciu nenechajte ujsť.
4. Falšovanie rybárskych dokladov v MsO SRZ Nitra. Viete, čoho sa naši členovia môžu dopustiť používaním tzv. zmizíkového pera pri zapisovaní úlovkov a následným vyzmizikovaním? Pokiaľ nie, rozhodne si záverečný príspevok nenechajte ujsť. Predseda MsO SRZ v Nitre p. Janovič popíše, aké nedostatky boli zistené po odovzdaní prehľadov o úlovkoch a ako na ne môžu prísť aj na ostatných ZO SRZ. Právnička Slovenského rybárskeho zväzu p. Mgr. Roobová nám upresní, čoho sa „rybári“ takýmto konaním môžu dopúšťať a ako by mali byť previnilci po zistení takýchto nedostatkov potrestaní.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 3. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 4. časť

Odvysielané dňa 25.03.2017 o 14:25 hod. na STV2

1. Predstavenie rybárskeho revíru – VN Nosice. Hospodár vodnej nádrže Miroslav Haviar nás prevedie touto vodnou nádržou a popíše všetky obmedzenia, ktoré tu obmedzujú výkon rybárskeho práva našich členov. Patria medzi ne napríklad výstavba železničnej trate, zlý prístup k vode či oplotené pozemky chatármi.
2. Umelý výter šťúk na výrobnom stredisku Rady SRZ v Malom Záluží. Ukážeme si, ako prebieha umelý výter tejto obľúbenej dravej ryby.
3. Ľadochod na rieke Poprad. Určite ste v uplynulom období prostredníctvom viacerých médií zaznamenali informáciu o tejto pre nás rybárov zlej správe. Ľadochod na rieke Poprad zdevastoval rozsiahli úsek rieky Poprad a rozsiahle sú aj škody na rybách. Čo ho spôsobilo a aké sú následky sa dozviete v samotnom príspevku.
4. Jarný lov kaprov na mŕtvom ramene Malého Dunaja. Po zime je na stojatých vodných plochách povolený lov do 15. marca, a to sme využili aj na natáčanie lovu kaprov na feeder. O tom, ako byť pri love v studenej vode úspešný nám porozpráva Igor Psota – špičkový rybár, ktorý sa prevažne venuje lovu na túto jemnú techniku.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 4. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 5. časť

Odvysielané dňa 09.04.2017 o 8:45 hod. na STV2

1. Predstavenie rybárskeho revíru – VN Ružiná. Hospodár vodnej nádrže Zoltán Miklóš nás už na začiatku natáčania privítal v časti vodnej nádrže, kde si chatári často nárokujú pobrežné pozemky a vyháňajú z nich rybárov. O tom, kto je vlastne v práve nám už ale porozpráva on sám. Samozrejme nebudú chýbať aj ďalšie užitočné informácie o priehrade, ktoré sa každému rybárovi v priebehu sezóny môžu zísť.
2. Výlov rýb z komory na výrobnom stredisku Rady SRZ v Lučenci. S kamerou sme nemohli chýbať ani na jarnom výlove rybného hospodárstva, kde nám vedúci strediska p. Klučiar prezradil ako sa s vylovenými rybami ďalej naloží. Okrem kaprov nechýbali takmer 40-kilogramové tolstolobiky, generačné zubáče, pleskáče a ďalšie druhy rýb.
3. Predstavenie výrobného strediska Rady SRZ v Brzotíne. Toto zaujímavé výrobné stredisko sa nachádza neďaleko Rožňavy, má prívlastok kaprové, avšak nájdeme tu aj pstruhy dúhové či jesetery malé. Všetky tieto druhy rýb si ukážeme a vedúci strediska Ing. Cintula nám o nich prezradí zaujímavé informácie. Okrem toho nás prevedie samotným strediskom a predstaví nám aj to, akým spôsobom ho momentálne SRZ zveľaďuje.
4. Jarný lov kaprov na plávanú s Romanom Pavelkom. V každej časti relácie sa za rybami vyberieme aj s prútom v ruke, a ináč tomu nebude ani teraz. Roman Pavelka nám popíše účinnú techniku lovu na plávanú, pomocou ktorej sa dajú loviť prakticky všetky druhy kaprovitých rýb.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 5. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 6. časť

Odvysielané dňa 23.04.2017 o 9:35 hod. na STV2

1. Predstavenie rybárskeho revíru – VN Žilina. Táto vodná nádrž na severe Slovenska patrí medzi menej známe revíri, a to aj napriek kapitálnym úlovkom, ktoré tu rybári každoročne lovia. Všetky potrebné informácie o vodnom diele nám prezradí hospodár Ing. Baran. Pokiaľ sa chystáte v blížiacej sa rybárskej sezóne navštíviť nový revír, určite si tento diel relácie nenechajte ujsť.
2. Výlov rybníka žiakmi strednej odbornej školy v Ivanke pri Dunaji. Učebný odbor rybárstvo má na tejto škole už dlhoročnú tradíciu, a v rámci praxe sa žiaci venujú aj odchovu rýb na rybničnom hospodárstve vo Veľkom Blahove. A práve na výlove jedného z rybníkov sme sa mohli presvedčiť, že im to ide naozaj dobre. Počas natáčania sa nám venoval Ing. Jaroslav Šubjak, ktorý nám okrem výlovu prezradil aj ako prebieha poloumelý výter zubáča, či predstavil dva zaujímavé druhy rýb pôvodom z Ruska.
3. Práca s mládežou na Slovensku. Táto téma rezonuje medzi rybármi pomerne často. My sme sa s kamerou vybrali na tréning, kde sa naši najmladší rybári pripravovali na blížiace sa preteky. Viac nám už prezradí Jaroslav Heler.
4. Lov na plávanú s Martinom Lipkom. Tréningu detí sa zúčastnil aj Martin Lipka, ktorý nám ukázal pár jednoduchých rád, ako si zefektívniť čas na rybách, pokiaľ sa chystáte loviť spôsobom plávaná.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam zo 6. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 7. časť

Odvysielané dňa 06.05.2017 o 17:10 hod. na STV2

1. Predstavenie rybárskeho revíru – VVN Bešeňová. Roman Gemzický je hospodár tejto vyrovnávacej vodnej nádrže, ktorá sa nachádza pod VN Liptovská Mara. Je to pstruhový revír s režimom chyť a pusť, vďaka čomu sa tu nachádzajú kapitálne ryby, predovšetkým pstruhy. Pokiaľ sa sem chystáte, tak všetky potrebné informácie sa dozviete už v najbližšej relácii.
2. Návšteva výrobného strediska Rady SRZ vo Svite. Toto stredisko sa nachádza tesne pod Vysokými Tatrami, a je určené predovšetkým na produkciu násad pstruha potočného, hlavátky podunajskej a lipňa tymiánového. Okrem predstavenia strediska a ukážok rýb, ktoré sa tu nachádzajú sa zúčastníme aj umelého výteru lipňa. Počas našej návštevy nás bude sprevádzať vedúci strediska – Pavol Hurčala.
3. Umelý výter hlavátky podunajskej. Pamätáte si ešte na príspevok v prvej časti našej relácie, v ktorej sme si predstavili výrobné stredisko Stráne v MsO SRZ v Martine? Je to prvé stredisko na Slovensku vybudované na produkciu kráľovnej našich vôd – hlavátky podunajskej. V rámci natáčania relácie sme sa sem vrátili a hospodár organizácie Rudo Martiniak nám ukáže, ako prebieha umelý výter tejto impozantnej ryby.
4. Lov na umelé mušky s Igorom Hríbikom. Vybrať sa loviť ryby s členom reprezentačného družstva rozhodne nepatrí medzi bežné príležitosti, a preto Vám tento zážitok sprostredkujeme pomocou našej relácie. Vybrali sme sa na rieku Revúcu a podarilo sa nám prekabátiť hneď niekoľko pekných rýb.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam zo 7. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 8. časť

Odvysielané dňa 20.05.2017 o 14:25 hod. na STV2

1. Predstavenie rybárskeho revíru – VN Duchonka. Táto známa vodná nádrž bola v minulosti veľmi navštevovanou destináciou so strany rybárov aj turistov. Postupom času sa to však zmenilo a akousi pripomienkou na toto obdobie je už iba vyhorený hotel na brehu priehrady, ktorý dodnes chátra. Viac informácií o tejto nádrži nám prezradí Ing. Ľubomír Stanko – predseda MO SRZ v Topoľčanoch.
2. Predstavenie rybárskeho revíru – VN Nemečky. V Topoľčianskej organizácii sa v priebehu relácie zastavíme hneď niekoľko krát. Našou druhou zastávkou bude VN Nemečky. Miestna voda základnej organizácia patrí medzi najstaršie, no pre domácich rybárov je rovnako populárna ako VN Duchonka. Ešte ste tu neboli? V tom prípade si nenechajte ujsť najnovšiu reláciu a my Vám ju predstavíme.
3. Umelý výter jesetera malého na výrobnom stredisku v Nových Zámkoch. Tento fascinujúci druh ryby je bezpochyby jeden z najstarších, ktorý v našich vodách pláva. Výstavbou viacerých migračných prekážok na rieke Dunaj sa ale postupne z našich riek vytráca, a jediným spôsobom ako ho udržať je umelé zarybňovanie. Násadu však treba najprv vychovať, a o tom že to nie je vôbec jednoduchá nám porozpráva Juraj Vitek – vedúci výrobného strediska v Nových Zámkoch, kde sme sa umelého výteru s kamerou aj zúčastnili.
4. Rybársky pretek na VN Tesáre. Ako sme avizovali, do základnej organizácie v Topoľčanoch sa ešte vrátime. Tento krát sa zúčastnime klasických jarných pretekov, ktoré usporadúva už tradične miestna organizácia. Okrem informáciách o pretekoch si v krátkosti predstavíme aj VN Tesáre.
5. Tip na úpravu kaprových nástrah. Ing. Andrej Píš je hlavným hospodárom MsO SRZ v Nitre, ale okrem toho je aj vášnivý kaprár. A práve počas pretekov nám ukáže, ako sa jednoducho dajú zatraktívniť nástrahy pre lov kaprovitých rýb.
6. Znečistenie lovných miest. Dňa 15. mája na niektorých revíroch odštartovala kaprárska sezóna, a spolu s ňou sa na brehoch začalo objavovať aj množstvo smetí, za ktoré pravdepodobne môžu rybári. Chceme či nechceme, je to skutočne tak a akýmsi potvrdením bude aj malá ukážka, na ktorú sa môžete tešiť v relácii.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 8. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 9. časť

Odvysielané dňa 03.06.2017 o 14:20 hod. na STV2

1. Návšteva dolnej časti toku rieky Hron. Je všeobecne známe, že svoju podobu táto zaujímavá rieka za posledné desaťročia zmenila už niekoľko krát. Regulácia, výstavba rýchlostnej cesty či malé vodné elektrárne. Toto sú spoločné menovatele, ktoré sú zodpovedné za stav, v akom sa rieka Hron momentálne nachádza. V spodnom úseku rieky sa však stále nachádzajú miesta, kde sa dajú loviť prakticky všetky nížinné druhy rýb. Niektoré z nich Vám ukážeme!
2. Odlov generačných mrien na umelý výter. Na Hrone ešte chvíľu zostaneme, a spolu so zamestnancami si povieme niečo o problematike odlovu mrien elektrickým agregátom pre potrebu umelého výteru. Že to nie je vôbec jednoduché sa dozviete v príspevku.
3. Rybárske preteky v Hornom Čepeni. Už v poradí 22. ročník atraktívnych pretekov o značnú finančnú čiastku a mnoho ďalších cien sa konal na mŕtvom ramene v Hornom Čepeni. Tento pretek prilákal množstvo rybárov, ktorý sa pokúsili uloviť najväčšieho – a teda víťazného kapra. Príroda však veci občas zariadi inak a rybári sa v celku potrápili. Pýtate sa prečo? Všetko sa dozviete v relácii.
4. Žiarsky kaprársky maratón. Už zo samotnej hlavičky vyplýva, že v tomto príspevku navštívime viacdňovú súťaž v love kaprov. Ako je to však s usporiadaním pretekov v prvej polovici mája? Môže sa počas viacdňových pretekov loviť non-stop? Na túto a ďalšie otázky nám odpovie hlavný rozhodca pretekov.
5. Návšteva výrobného strediska v Nových Zámkoch. V minulej časti relácie sme Vám ukázali, ako prebieha umelý výter jesetera malého. Po mesiaci sme sa na stredisko vrátili a z ikier sa už vyliahli malé rybičky. O tom, ako sa im darí nám porozpráva vedúci výrobného strediska.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 9. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 10. časť

Odvysielané dňa 18.06.2017 o 9:35 hod. na STV2

1. Návšteva Oravskej priehrady. Oravská priehrada patrí k najväčším vodným nádržiam na Slovensku, a aj napriek svojej polohe sa tu darí všetkým druhom rýb. Práve z tohto dôvodu sem smerovali naše kroky tesne po začiatku hlavnej rybárskej sezóny. Jej hospodár Ondrej Gavenda nám okrem základných informácií o priehrade ukázal aj najnavštevovanejšie rybárske miesta. Narazili sme tu však aj na jeden negatívny úkaz, a síce množstvo rôznych prístreškov a chát, ktoré sú tŕňom v oku najmä pre Štátnu ochranu prírody. A o to viac, že niektoré sa nachádzajú na území so 4. stupňom ochrany.  Na túto tému sa už ale porozprávame s Ing. Tiborom Krajčom, PhD.
2. Povinná a nepovinná výbava rybára. Podberák na vylovenie úlovku, uvoľňovač háčikov a meradlo na určenie dĺžky ryby. Tieto pomôcky sú v zmysle platnej legislatívy neoddeliteľnou súčasťou výbavy rybára. Čo ale ďalšie veci, ktoré sú taktiež veľmi dôležité? Viac na túto tému sa porozprávame s Ing. Jánom Uhrinom a popri tom si zachytáme pekné ryby na jednom z revírov Nitrianskej organizácie s režimom chyť a pusť.
3. Zarybňovanie úhorom. V minulosti sa úhor európsky do našich riek a jazier dostával prirodzenou migráciou, dnes už kvôli migračným prekážkam tento ťah nie je možný. Preto musíme zarybňovať umelo. Je ale také jednoduché zohnať násadu? A ako samotná násada vôbec vyzerá? Viac nám o tejto rybe prezradí Richard Štencl, ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 10. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 11. časť

Odvysielané dňa 02.09.2017 o 14:05 hod. na STV2

1. Predstavenie MO SRZ Podbrezová, rekreačné možnosti regiónu Horehronie a lov rýb na feeder na VN Krpáčovo.
2. Detský rybársky tábor, ktorý sa konal na VN Badín.
3. Povieme si o tom, ako SRZ prichádza o svoje revíry, aké sú podmienky a čo SRZ robí preto, aby o revíry neprišlo.
4. Priebeh Majstrovstiev sveta v rybolovnej technike juniorov, ktoré sa konali v Bratislave v dňoch 20.-23.07.2017.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 11. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 12. časť

Odvysielané dňa 17.09.2017 o 8:55 hod. na STV2

1. Lietadlom ponad Dunaj. Ako ste si už mohli zvyknúť, v našej relácii už tradične prinášame reportáže, v ktorých predstavujeme rybárske revíry na Slovensku. Tá dnešná bude ale netradičná. Vyberieme sa na Dunaj, ponad ktorým nás prevedie profesionálny pilot Ladislav Užák. Sadneme do lietadla a letieť budeme ponad Bratislavu, pokračovať budeme ponad rieku Dunaj až k elektrárni Gabčíkovo. Spiatočná cesta bude smerovať ponad Malý Dunaj. Dopredu Vám prezradíme iba toľko, že sa skutočne máte na čo tešiť!
2. Dni Dunaja v Štúrove. Akcia venovaná našej najväčšej rieke, ktorá trvá takmer mesiac a svoje vyvrcholenie ma už tradične v meste Štúrovo. S našou kamerou sme sa zúčastnili a predseda miestnej organizácie, p. Eugen Farský nám o nej prezradil viac. Okrem toho sme mali možnosť nahliadnuť aj do histórie rybárstva na Dunaji a nebudú chýbať ani informácie o fungovaní detského rybárskeho krúžku od Štefana Peruteka.
3. Otrava na rieke Váh v Trenčíne. Možno ste v letných mesiacoch postrehli informáciu o devastačnom úhyne rýb na rieke Váh v Trenčíne. Otrava zasiala predovšetkým mreny a podustvy, ktorých uhynula viac ako tona. Priamo na mieste sme sa snažili zistiť príčinu, prečo k takejto katastrofe prišlo. Viac nám už ale prezradí Ing. Dušan Hajňuk – ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu a predseda miestnej organizácie – Ing. Jozef Lauš.
4. Slovenský rybársky zväz na výstave Agrokomplex. Poľnohospodárska výstava v Nitre už dlhoročne vedie rebríčky návštevnosti výstav na Slovensku, a práve z tohto dôvodu sa jej zúčastnili aj zástupcovia Slovenského rybárskeho zväzu. Deti si mohli zasúťažiť a vyhrať hodnotné ceny. Pre všetkých návštevníkov bolo najväčším ťahákom veľkokapacitné akvárium, v ktorom plávali ryby našich vôd. O tom, či takáto propagácia rybárstva má význam sa už ale dozviete v samotnej reportáži.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 12. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 13. časť

Odvysielané dňa 30.09.2017 o 14:20 hod. na STV2

1. Predstavenie VN Zemplínska Šírava. Dej v poradí trinástej relácie sa bude prevažne odohrávať na východnom Slovensku, a štartovať budeme predstavením Východoslovenského mora – Zemplínskej Šíravy. Viac nám o porozpráva jej hospodár – Milan Tegi.
2. Návšteva rieky Tisa. Počas cestovania Východným Slovenskom sme sa zastavili aj v základnej organizácii Slovenského rybárskeho zväzu v Čiernej nad Tisou. Zaujímala nás rieka Tisa, ktorej brehy tvoria hranicu medzi Slovenskom, Maďarskom a Ukrajinou. Všetky potrebné informácie nám poskytli p. Peter Tomori – hospodár tunajšej organizácie a p. Ing. Stanislav Géci – ichtyológ pre východoslovenskú oblasť.
3. Zlatý blyskáč. Tradičné preteky, ktoré organizuje Slovenský rybársky zväz už niekoľko desaťročí sa v tomto roku konali v spolupráci s MsO SRZ vo Zvolene na jej revíroch. O tom, ako hodnotia tieto preteky prezlečené do nového šatu Vám už prezradia samotní účastníci.
4. Lov rýb na Zemplínskej Šírave. Na tejto vodnej nádrži sme začínali, a budeme na nej aj končiť. Ako inak, s prútom v ruke a lovom rýb. Predseda MsO SRZ v Michalovciach, p. Šaffa nám ukáže, ako sa tu dá zachytať lovom na feeder.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 13. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 14. časť

Odvysielané dňa 14.10.2017 o 14:00 hod. na STV2

1. Predstavenie VN Domaša. Podobne ako v minulej časti, aj dnes Vás prevedieme prevažne východným Slovenskom. Konkrétne si v úvode predstavíme VN Domaša, ktorá sa v posledných rokoch preslávila úlovkami obrovských sumcov, neraz presahujúcimi magickú hranicu 100kg. Sprevádzať nás bude jej hospodár – Daniel Hurný.
2. Lov sumcov s Erikom Zbiňovským. Našu prítomnosť na tejto vode sme museli využiť, a preto sme na spoločnú rybačku pozvali aj Erika Zbiňovského. Tento lovec s partiou má na svedomí už viac ako 20 sumcov nad 2 metre z tejto nádrže, pričom najväčší mal 267cm a odhadom okolo 120kg. Čo myslíte, podarí sa nám prekabátiť jedného z miestnych obrov aj počas našej návštevy?
3. Majstrovstvá sveta v LRU mucha. Určite ste zachytili, že v prvej polovici mesiaca september sa na Slovensku konali Majstrovstvá sveta v LRU na umelú mušku. Na tomto významnom podujatí sme nemohli chýbať ani s našou kamerou a základné informácie o tomto podujatí Vám prinesieme v samotnej reportáži.
4. Účasť Slovenského rybárskeho zväzu na Dňoch svätého Huberta vo Svätom Antone. Pýtate sa, prečo sa Slovenský rybársky zväz zúčastnil na poľovníckej výstave? Rybári a poľovníci totiž majú veľa spoločného, a práve tento fakt priniesol aj nápad pripraviť spoločný program v rámci poľovníckej výstavy. O hlavnej myšlienke, ktorá v tomto období len štartuje Vám viac prezradí riaditeľ múzea vo Svätom Antone – Ing. Marián Číž.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 14. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 15. časť

Odvysielané dňa 28.10.2017 o 14:00 hod. na STV2

1. Návšteva vypustených revírov: VN Kunov, VN Osuské a VN Brezová. Tieto 3 v minulosti veľmi atraktívne rybárske revíry v obhospodarovaní MsO SRZ Senica dlhodobo zývajú prázdnotou. Chýba im totiž to najpodstatnejšie – voda, a v jednom prípade dokonca už takmer desaťročie! Rybári krčia plecami pri otázke, dokedy bude tento stav pretrvávať? Ak Vás táto téma zaujíma, prinesieme Vám ju v krátkej reportáži.
2. Zarybnenie rieky Morava násadou nosáľa sťahovavého. Nosáľ je jedna z najpočetnejších druhov rýb v našich tečúcich vodách. Ak chceme tento stav zachovať, treba ním aj zarybňovať, nakoľko v posledných rokoch sa podmienky jeho prirodzenej reprodukcie zhoršili. Viac nám už ale v samotnej reportáži prezradí Bc. Bronislav Marko – zamestnanec Slovenského rybárskeho zväzu.
3. Lov rýb s Petrom Černákom. V tomto ročnom období sa postupne zarybňujú kaprové rybárske revíry takmer všetkých základných organizácií, a ich členovia si už brúsia zuby na svojho uloveného vianočného kapra. V chladnej vode sa to však nie každému podarí. A práve z tohto dôvodu si ukážeme, ako byť pri jesennom love násadových kaprov úspešný.
4. Výlov kaprového rybníka. Samotnému zarybneniu vždy predchádzajú výlovy chovných rybníkov, v ktorých sa chovatelia počas roka snažia dochovať svoje násady. A práve na takomto výlove sme sa zúčastnili aj s našou kamerou. Ak si myslíte, že je to jednoduché, možno Vás vyvedieme z omylu v poslednom príspevku najnovšej relácie.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 15. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 16. časť

Odvysielané dňa 12.11.2017 o 09:35 hod. na STV2

1. Návšteva rieky Váh v Trenčíne. V úvode najnovšej časti relácie si predstavíme úsek rieky Váh, ktorý obhospodaruje MsO SRZ v Trenčíne. Úsekom tejto časti rieky nás prevedie predseda Trenčianskej organizácie – Ing. Jozef Lauš. Navštívime hneď niekoľko krásnych miest ktoré určite budú zaujímať nielen miestnych rybárov, ale aj držiteľov zväzových povoleniek.
2. Aktuálna informácia o kormoránoch. Ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu pre Stredoslovenskú oblasť Richard Štencl je predsedom komisie venujúcej sa kormoránom, ich monitorovaniu a platnej výnimke na plašenie a odstrel. V krátkej reportáži nám poukáže na škody, ktoré tieto vtáky páchajú na rybách a rovnako tak nám poskytne aj aktuálne informácie o plnení kvót pre regulovaný odstrel kormoránov, vyplývajúcich z tejto výnimky.
3. Lov rýb s Jurajom Smatanom. Na Váhu ostaneme aj v ďalšej reportáži, tento krát sa však vyberieme na ryby. Sprevádzať nás bude člen zlatého tímu z Majstrovstiev sveta v love rýb udicou na prívlač, a venovať sa budeme lovu rýb touto technikou.
4. Lov žralokov s Petrom Bubanom. Ak je Vám v tomto počasí, ktoré aktuálne vládne na Slovensku zima, určite si nenechajte ujsť príspevok o love žralokov na ďalekej Floride. Okrem teplého počasia Vám ukážeme aj niekoľko žralokov, ktorých sa podarilo uloviť Slovákovi Petrovi Bubanovi.
5. Výlov rýb z Číčovského rybníka. V závere relácie si odskočíme na výrobné stredisko Slovenského rybárskeho zväzu v Kľúčovci, kde miestny rybári zberali svoju úrodu v podobe rýb, o ktoré sa celý rok starali. Viac o tejto činnosti nám rozpovie vedúci strediska Peter Dobrý.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 16. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 17. časť

Odvysielané dňa 25.11.2017 o 14:00 hod. na STV2

1. Návšteva VN Liptovská Mara. Túto časť relácie odštartujeme na VN Liptovská Mara, ktorú si predstavíme z viacerých uhlov pohľadu. Sprevádzať nás bude jej hospodár – Tibor Ilavský. Pokiaľ túto atraktívnu lokalitu navštevujete, určite máte bohaté skúsenosti s čoraz väčším problémom dostať sa k vode autom. A prevažne tejto téme sa budeme v príspevku venovať.
2. Zarybňovanie kaprových revírov MsO SRZ v Martine. Počas jesene patrí k hlavným činnostiam rybárskych hospodárov zarybňovanie revírov. Jedného takéhoto sa zúčastníme aj my s našou kamerou, kde nám hospodár tunajšej organizácie porozpráva všetky dôležité informácie, ktoré s touto udalosťou súvisia.
3. Novelizácia rybárskeho zákona. V uplynulých týždňoch rybárov znepokojila informácia o pripravovanej novelizácii rybárskeho zákona. Práve to bolo dôvodom, aby sme navštívili aj tajomníka Slovenského rybárskeho zväzu p. Ing. Javora a vyspovedali ho. V krátkom rozhovore Vás oboznámi so všetkými aktuálnymi informáciami týkajúcimi sa tohto procesu.
4. Lov zubáčov na Liptovskej Mare. Dnešnú reláciu sme odštartovali na Liptovskej Mare, lovom zubáčov na tejto krásnej priehrade budeme aj končiť. Tibor Ilavský okrem toho že na Liptovskej Mare robí hospodára, je aj vášnivým lovcom týchto magických predátorov, a o svoje skúsenosti sa s Vami podelí v samotnom príspevku.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 17. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 18. časť

Odvysielané dňa 10.12.2017 o 08:50 hod. na STV2

1. Lov kaprov na Handlovskom rybníku. V prvej reportáži poslednej tohtoročnej relácie potešíme prevažne priaznivcov lovu na klasiku. Vyberieme sa do Handlovej, kde si počas jesene tunajší rybári vychutnávajú lov vianočných kaprov na tzv. klasiku po jesennom zarybnení. My sa k nim pridáme a ukážeme Vám, ako byť pri takomto spôsobe lovu úspešný.
2. Predstavenie pstruhárstva v Príbovciach. Ako už z názvu vyplýva, ďalší príspevok sme natáčali na stredisku, ktoré je v prevažnej miere zamerané na odchov pstruha dúhového.
3. Čistenie a filetovanie kapra. Vianoce sa pomaly blížia, a tak sme sa rozhodli venovať aj téme, ktorá určite poteší aj množstvo nerybárov. Práve oni totiž majú často problém, ako sa má správne postupovať pri čistení a filetovaní čerstvého kapra na vianočný stôl. My Vám to podrobne ukážeme v reportáži.
4. Filetovanie pstruha. Nielen kapor, ale aj pstruh je častým jedlom na Štedrý večer. Po kaprovi si teda ukážeme aj to, ako správne vyfiletovať pstruha.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 18. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 19. časť

Odvysielané dňa 21.1.2018 o 09:35 hod. na STV2

1. Lov hlavátky na Hrone. Kráľovnú našich vôd je možné loviť v posledných dvoch mesiacoch v roku, a my sme sa za touto nádhernou rybou vybrali na rieku Hron v úseku, ktorý obhospodaruje MO SRZ v Žiari nad Hronom. Okrem samotného lovu si povieme zaujímavé informácie o tejto rieke a zúčastnime sa stretnutia priateľov – rybárov.
2. Zhodnotenie výroby našej relácie v roku 2017. Relácia Na rybách – Petrov zdar už čoskoro oslávi rok od premiéry prvej časti, ktorá bola odvysielaná v nedeľu, 12. februára. Za rok sme pre Vás pripravili množstvo zaujímavých reportáží, a v krátkom zhrnutí si niektoré z nich pripomenieme.
3. Sumarizácia prehľadov úlovkov. Jednou z povinností každého rybára je do 15. januára odovzdať záznam o dochádzke k vode a úlovkov. Viete, prečo je to dôležité? Ako sa narába z údajmi z týchto záznamov? Na naše otázky nám odpovie Ing. Andrej Píš – hospodár MsO SRZ Nitra.
4. Lov rýb na feeder počas zimy. Loviť ryby počas zimného obdobia nie je až tak náročné, ako ich lokalizovať. Na jedno zaujímavé miesto sme sa vybrali aj my, a loviť ich budeme na feeder. Sprevádzať nás bude špičkový rybár – Jaroslav Haššo.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 19. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 20. časť

Odvysielané dňa 3.2.2018 o 14:00 hod. na STV2

1. Predstavenie MO SRZ v Sládkovičove. Táto základná organizácia Slovenského rybárskeho zväzu patrí k tým menším, no napriek tomu hospodári na revíroch, ktoré tunajších rybárom môžeme závidieť. Niektoré z nich navštívime a povieme si o nich základné informácie.
2. Ako sa stať rybárom? K začiatku kalendárneho roka rozhodne patrí aj prijímanie nových záujemcov, ktorí sa chcú stať rybármi. Viete ale, čo všetko pred získaním rybárskeho povolenia musíte absolvovať? O jednotlivých krokoch si už povieme v samotnom príspevku.
3. Návšteva detského rybárskeho krúžku v Pustých Úľanoch. Práca s rybárskou mlaďou je v posledných rokoch na vzostupe, a svedčí o tom aj detský rybársky krúžok v Pustých Úľanoch. S našou kamerou deti navštívime, a vyspovedáme ich, ako sa im na krúžku páči.
4. Lov rýb na plávanú s Martinom Lipkom. Reláciu už tradične budeme končiť tak, ako to hovorí aj jej názov – na rybách. Loviť budeme na ramene s teplou vodou, ktorá vyteká z kúpeľov v Piešťanoch. Dopredu Vám prezradíme iba toľko, že sa nám darilo.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 20. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 21. časť

Odvysielané dňa 11.3.2018 o 09:35 hod. na STV2

1. Predstavenie rieky Váh v MsO SRZ v Seredi. Úsek rieky Váh nad VN Kráľová patrí k veľmi populárnym revírom, o čom svedčí jeho návštevnosť a množstvo kapitálnych rýb, ktoré tu rybári lovia. Hneď v úvode najnovšej časti relácie sa sem vyberieme a množstvo podrobných informácií nám prezradí predseda MsO SRZ v Seredi – Ing. Dušan Alina.
2. Zimná údržba revírov. V Seredi ostaneme aj v druhej reportáži. Tento krát sa ale presunieme na rameno Váhu, ktoré v čase natáčania pokrývala súvislá vrstva ľadu. My sa s ním popasujeme – budeme píliť diery, ktoré sú nevyhnutné pre bezproblémové prezimovanie rybej obsádky.
3. Účasť SRZ na výstave v Nitre. Účasť Slovenského rybárskeho zväzu na výstavách je v uplynulých rokoch už priam samozrejmosťou, a na jednu takú sa vyberieme do Nitry. Okrem samotnej účasti Vám ukážeme aj najúspešnejších športovcov, ktorí v uplynulej sezóne úspešne reprezentovali našu krajinu.
4. Kormorány na Kráľovej. Kormoránom sa v našej relácii venujeme pomerne často, a inak tomu nebude ani tento raz. Vybrali sme sa za nimi na VN Kráľová, kde sa ich výskyt blíži k tisícim kusom. Viete si predstaviť, aké škody takýto kŕdeľ dokáže napáchať? Nie? V tom prípade si nenechajte ujsť reportáž.
5. Vnímajú ryby farby? Túto otázku si rybári kladú pomerne často, no v odpovedi sa ich názory líšia. Na túto tému sa budeme rozprávať s Romanom Pavelkom – rybárom, ktorý má množstvo skúseností z praxe.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 21. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 22. časť

Odvysielané dňa 25.3.2018 o 09:35 hod. na STV2

1. Predstavenie rieky Váh v MsO SRZ v Piešťanoch. Podobne, ako v minulej relácii, aj v tej najnovšej sa v jej úvode vyberieme predstaviť si rieku Váh. Naše kroky budú tento raz viesť do Piešťan, kde nás hospodár tunajšej organizácie prevedie riekou Váh nad VN Sĺňava.
2. Zarybňovacia komisia. Tušíte, ako sa v Žiline nakladá s finančnými prostriedkami za predané povolenia na rybolov? Nie? V tom prípade si nenechajte ujsť rozhovor s vedúcim oddelenia tečúcich vôd a výroby, Ing. Bohušom Cintulom. Práve na túto tému s ním budeme viesť krátky rozhovor. Rovnako tak sa budeme zaujímať aj o názor, či je suma, ktorú rybár zaplatí za povolenie na rybolov adekvátna počtu rýb, ktoré ho vydané povolenie oprávňuje privlastniť. Svoj názor nám vyjadrí ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu – Richard Štencl.
3. Návšteva múzea vo Svätom Antone. Na jeseň minulého roku sme Vás prostredníctvom našej relácie vyzvali na podporu rybárskej expozície, ktorú ide pod záštitou Slovenského rybárskeho zväzu zriaďovať múzeum vo Svätom Antone. Mohli ste tak urobiť zasielaním starožitných predmetov s rybárskou tématikou do múzea a pomôcť tak získaniu hodnotných predmetov zachytávajúcich rybárske dianie v minulosti. A práve toto bol cieľ našej návštevy múzea – pozrieť si predmety, ktoré boli do múzea zaslané.
4. Lov rýb na rieke Váh. Ako to už býva dobrým zvykom, v závere relácie sa vyberieme na ryby. Loviť budeme na rieke Váh v Piešťanoch. Navštívime úsek, ktorý bol v predchádzajúcom období vyhlásenou chránenou rybiou oblasťou, avšak jeho prerevírovaním je momentálne možný lov bez privlastnenia si úlovku. A že je tu rýb naozaj dosť sa presvedčíte v reportáži.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 22. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 23. časť

Odvysielané dňa 8.4.2018 o 08:55 hod. na STV2

1. Návšteva ramena v Koniarovcach. V úvode relácie sa vyberieme na jeden z revírov Nitrianskej organizácie, ktorý vznikol pred viac ako pol storočím počas regulácie rieky Nitra. Odstavné rameno Koniarovce patrí k pokladom miestnej organizácie, v posledných rokoch je však jeho budúcnosť otázna. Aké problémy musia tunajší rybári, aby rameno zachránili sa dozviete v relácii.
2. Príprava detí a mládeže na rybársku sezónu. Dni plynú ako voda a na dvere nám opäť klope nadchádzajúca hlavná rybárska sezóna. Práve pri tejto príležitosti sa pôjdeme s našou kamerou pozrieť do jedného z  detských rybárskych krúžkov, kde na ňu najmenších rybárov postupne pripravujú.
3. Návšteva výrobného strediska v Mošovciach. Rybníky, ktoré sú súčasťou tohto strediska založil v 19. storočí gróf Révay, a aj dnes patria k chovateľským skvostom a odrastajú na nich kvalitné násady pstruha dúhového, potočného či dokonca lipňa. V samotnej reportáži Vás výrobným strediskom Slovenského rybárskeho zväzu v Mošovciach prevedieme a predstavíme Vám ho.
4. Lov rýb na rieke Váh. Pleskáče, plotice, jalce, nosále či dokonca kapor. Tieto druhy rýb sa nám podarilo uloviť v rieke Váh pri Hlohovci, a vôbec sme k tomu nepotrebovali veľa. Vystačili sme si s plavačkovým prútom, pár hrsťami krmiva a … Neprezradíme Vám však všetko, pretože to už bude témou samotnej reportáže.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 23. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 24. časť

Odvysielané dňa 22.4.2018 o 08:45 hod. na STV2

1. Predstavenie ZO SRZ Stará Turá. Najznámejším revírom tunajšej organizácie je bezpochyby Dubník č.1, ktorý bol v minulosti zaradený k revírom chyť a pusť. Viete však, že tunajší rybári obhospodarujú ešte viac atraktívnych revírov, vrátane viacerých odchovných rybníkov, v ktorých si časť násad dochovajú samy? My sme ich navštívili a sprevádzal nás tajomník organizácie p. Radena.
2. Čistenie potokov pred začatím pstruhovej sezóny. Pstruhová sezóna už odštartovala, ale na jej začiatok sa rybári náležite pripravujú. V Trenčíne čistili potoky, a my sme boli pri tom.
3. Výlov rybníka v Trenčianskych Tepliciach. Okrem čistenia bol v pláne aj výlov chovného rybníka v mestskom parku v Trenčianskych Tepliciach. Rybári tento revír zarybnili menšími rybami a celý rok sa ich snažili kŕmiť, aby si dochovali kvalitnú násadu do svojich revírov. Čo myslíte, ako sa im darilo?
4. Zarybňovanie VVN Bešeňová. Tento pstruhový revír s režimom bez privlastnenia si úlovku už dlhé roky patrí k veľmi vyhľadávaným, nakoľko sa tu nachádzajú kapitálne pstruhy a lipne. Ak o tom pochybujete, tak možno Vás presvedčíme pohľadom na ryby, ktorými sa tento revír zarybňuje.
5. Feedrovačka na Váhu s Andrejom Radenom. Na záver relácie sa už tradične vyberieme na ryby. Loviť budeme v rieke Váh a naším sprievodcom bude známy feedrista Andrej Radena.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 24. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 25. časť

Odvysielané dňa 6.5.2018 o 09:40 hod. na STV2

1. Predstavenie VN Gôtovany a zarybnenie. Málo známy, no napriek tomu veľmi atraktívny revír, ktorý sa nachádza v bezprostrednej blízkosti VN Liptovská Mara. Nachádzajú sa tu všetky bežné druhy rýb vyskytujúce sa v kaprových vodách, vrátane kapitálnych veľkostí. Okrem predstavenia tejto vodnej nádrže si ukážeme aj to, akými rybami sa tento revír zarybňuje. Dopredu prezradíme aj to, že chýbať nebudú kapri s hmotnosťou okolo 7 kg.
2. Prirodzený neres podustiev v Ružomberku. Počas cestovania za reportážami do našej relácie občas narazíme aj rôzne zaujímavé úkazy, ktoré sa dejú v určitom čase na určitom mieste. Medzi také rozhodne patril aj neres podustiev v meste Ružomberok, ktoré sa nám podarilo nafilmovať.
3. Akcia Čisté brehy – VN Nosice. Jarné upratovanie patrí k najbežnejším činnostiam na brigádach, a to najmä v jarnom období. Takejto akcie sme sa zúčastnili na VN Nosice.
4. Značkovanie rýb v Nových Zámkoch. O značkovaní rýb sa hovorí stále častejšie, no máloktorý rybár vie, ako takáto činnosť prebieha. My Vám to ukážeme, a rovnako tak sa budeme zaujímať aj o dôvod, prečo sa to vlastne deje.
5. Lov pstruhov na VVN Bešeňová. Pstruhová sezóna už odštartovala, a tak sme sa k vode vybrali aj my. Sprevádzať nás bude viacnásobný majster sveta v prívlači Peter Horňák, a loviť budeme na VVN Bešeňová.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 25. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 26. časť

Odvysielané dňa 19.5.2018 o 14:00 hod. na STV2

1. Predstavenie MsO SRZ Prievidza. Prievidzská organizácia patrí medzi najväčšie na Slovensku, a rozhodne sa má aj čím pochváliť. Tušíte, že na tunajšom hospodárskom zariadení si odchovávajú násady zubáča, kapra či pstruha potočného? Jej hlavný hospodár Zdenko Čavojčin nám o týchto aktivitách povie viac. Okrem toho nám predstaví aj najzaujímavejšie rybárske revíry, ktoré tu môžete navštíviť.
2. Predstavenie prepadlísk a návšteva bobra. Banská činnosť na hornej Nitre mení tunajší región na nepoznanie, a inak tomu nie je ani v okolí obce Koš. Poddolované územie sa prepadáva a postupne je zaplavované vodou. Tieto územia však robia radosť rybárom, ktorým tu vznikajú nové revíry. A my si ich predstavíme. Okrem ľudí tu vzniká aj útočisko pre širokú škálu živočíchov, medzi ktorými nechýbajú napríklad bobri. Na to, aký vplyv majú na tunajší ekosystém si ukážeme.
3. Znečistenie rieky Nitra. O tejto rieke je už dlhodobo známe, že patrí medzi najznečistenejšie v strednej Európe. História znečisťovania siaha až do 60-tych rokov minulého storočia, aj aj napriek snahe o zlepšenie je jej stav stále alarmujúci. Viac informácií nám už ale prezradí Ing. Jaroslav Andreji, PhD., ktorý sa touto problematikou zaoberá už dlhodobo.
4. Lov jalcov s Petrom Vrablecom. V okolí mesta Prievidza ostaneme aj v poslednom príspevku, a loviť budem jalcov na umelú mušku v rieke Nitra. Aj napriek nepriazni počasia sa nám pár rýb uloviť podarilo. Aká technika bola úspešná sa už ale dozviete v relácii.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 26. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 27. časť

Odvysielané dňa 3.6.2018 o 9:40 hod. na STV2

1. Predstavenie pstruhárstva na Bielom Potoku. Pstruhárstvo na Bielom Potoku pri Ružomberku je najväčšie v strednej Európe, čomu zodpovedá aj množstvo rýb, ktoré vedia tunajší zamestnanci vyprodukovať. Chovajú tu najmä pstruhy dúhové, no nechýba ani pstruh potočný a lipeň. Ukážeme si všetky časti strediska, na ktorých budeme môcť obdivovať ryby s dĺžkou tela od veľkosti 3 centimetre až po jeden meter. Momentálne sa tu ale pasujú aj s veľkým problémom, ktorý z dlhodobého hľadiska vyvoláva nad existenciou tohto strediska otáznik. Chcete vedieť viac? O tom nám už ale porozpráva vedúci strediska Ing. Jaroslav Janček.
2. Značenie a vypúšťanie lipňa na rieke Poprad. Výskyt lipňa tymiánového v rieke Poprad je čoraz vzácnejší, čo môžeme pripísať hneď niekoľkým nepriaznivým faktorom. Ktoré ale na tunajšie populácie rýb vplývajú najviac sa rozhodli zistiť odborný pracovníci zo Slovenského rybárskeho zväzu, a práve preto označili približne 10 tisíc rýb a vypustili ich priamo do rieky Poprad. Ako im v tom tieto ryby môžu pomôcť už ale objasníme v samotnom príspevku.
3. Vznik nového rybárskeho revíru. V súčasnej dobe sa pomerne často stretávame s odoberaním rybárskych revírov z užívania SRZ a prideľovania rybárskeho práva súkromným subjektom. Nie vždy je tomu tak, o čom Vás presvedčíme počas návštevy MsO SRZ v Šali, kde sa tunajší rybári rozhodli vybudovať pre svojich členov nový rybársky revír.
4. Lov kaprov s Igorom Psotom. Od 15. mája na revíroch s pridelenou výnimkou odštartovala hlavná kaprová sezóna, a naše kroky nemohli smerovať nikam inam, ako na lov týchto rýb. Vybrali sme sa k štrkovisku Čierny Brod a samotným lovom nás bude sprevádzať Igor Psota.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 27. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 28. časť

Odvysielané dňa 17.6.2018 o 9:55 hod. na STV2

1. Predstavenie MsO SRZ Šaľa. Mestská organizácia v Šali má viac ako 2000 členov a hospodári na viacerých zaujímavých revíroch. V úvode relácie nám ju bližšie predstaví jej predseda JUDr. Tibor Timár.
2. Plavba po rieke Váh. Rieka Váh je našou najdlhšou riekou, a jej časť si prezrieme rovno z člna. Zamerali sme sa na úsek od VD Selice po VN Kráľová. Počas plavby sme sa mohli presvedčiť, že táto časť rieky ponúka bohaté možnosti rybolovu pre rôzne techniky lovu. Neveríte? Uvidíte!
3. Lov jalcov na čerešne. Táto technika lovu jalcov je počas zrenia čerešní používaná odpradávna, a ani my sme ju nemohli počas návštevy Váhu obísť. Ryby brali, no aj napriek tomu sa nám nedarilo. Čo myslíte, prečo?
4. Ryba z čias dinosaurov – toto je len jeden z prívlastkov tohto zaujímavého druhu ryby, ktorá aj vďaka pravidelnému zarybňovaniu stále pláva v našich vodách. Viac nám o nej povie ichtyológ Ing. Dušan Hajňuk.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 28. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 29. časť

Odvysielané dňa 30.6.2018 o 13:55 hod. na STV2

1. Predstavenie MO SRZ Handlová. Miestna organizácia v Handlovej má len necelých 300 dospelých členov a hospodári na 2 kaprových a 1 pstruhovom revíry. Aj napriek tomu sú miestni rybári veľmi šikovní – majú vlastný rybník s rybárskym domom, budujú podmienky pre ryby a majú výborné výsledky. Zaujíma Vás to? Viac Vám prezradia oni sami.
2. Lov kaprov v prekážkach. Práve vďaka prekážkam sme úspešne lovili kaprov počas návštevy Handlovskej organizácie. Stretli sme tu aj 2 rybárky, ktoré sa popri chlapoch nedali zahanbiť. Reportáž bude stáť zato, tak si ju nenechajte ujsť.
3. Novelizácia rybárskeho zákona – informácia. 13. júna 2018 bol v NR SR zákonodarcami schválený nový rybársky zákon, ktorým sa budú rybári riadiť od 1.1.2019. O tom, aká bola cesta k dosiahnutiu tohto významného medzníku, Vám porozpráva tajomník SRZ Ing. Ľuboš Javor.
4. Hľadanie hlavátok cez vysielačky v rieke Hron. Znie to ako sci-fi, no aj vďaka zamestnancom Slovenského rybárskeho zväzu bol na Slovensku spustený projekt Európskeho významu. Do rieky Hron bolo vypustených 26 kusov hlavátky podunajskej, ktorým boli implantované polohové zariadenia – čipy, ktoré sa dajú prostredníctvom špeciálneho zariadenia lokalizovať. O tom, ako táto činnosť prebieha Vás oboznámime v poslednom príspevku najbližšej časti relácie.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 29. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 30. časť

Odvysielané dňa 14.7.2018 o 12:10 hod. na STV2

1. Predstavenie MsO SRZ Hlohovec. V poslednej relácii pred letnou prestávkou sa budeme venovať prevažne lovu rýb rôznymi technikami, a začneme na rieke Váh pri Hlohovci. Pri tejto príležitosti reláciu odštartujeme krátkym predstavením tunajšej organizácie a rieky Váh, na ktorej budeme loviť.
2. Lov na prívlač s Palom Vašíčkom. Prívlačová sezóna už je v plnom prúde, a nemohli sme túto atraktívnu techniku lovu vynechať. Palo Vašíček nám ukáže, ako lovia pretekári počas tréningov i pretekov. Ryby síce nebudú veľké, ale vynahradí to ich počet.
3. Lov na plávanú s Jánom Uhrínom. Lov sumcov je v posledných rokoch poriadne atraktívny, avšak predchádza tomu aj lov nástrahových rýb. Jednou z techník, akou sa dajú nástrahové ryby uloviť je aj lov na plávanú. Túto techniku nám bližšie popíše Ján Uhrin.
4. Lov na feeder s Dávidom Kopincom. S prútom v ruke Vás prevedieme aj posledným príspevkom relácie. Navštívili sme kanál Váhu v Piešťanoch a pokúsili sme sa uloviť niekoľko rýb na feeder. Rovnako ako v predchádzajúcich príspevkoch, aj tu sa nám darilo a ulovili sme hneď niekoľko druhov rýb.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 30. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 31. časť

Odvysielané dňa 26.8.2018 o 9:10 hod. na STV2

1. Lov rýb na VN Teplý Vrch. Táto vodná nádrž už dlhé roky patrí medzi najnavštevovanejšie na Slovensku. Okrem rybárov priťahuje aj rekreantov, a to aj vďaka tomu, že v letnom období tu teplota vody dosahuje rekordné hodnoty. My sme sa sem vybrali tiež, a okrem predstavenia tejto vodnej nádrže sme aj skúsili loviť kaprovité ryby. A úspešne! Na podložke počas našej návštevy skončilo viacero kapitálnych rýb, predovšetkým amurov.
2. Návšteva MO SRZ Kežmarok. Počas letných horúčav sme sa vybrali aj pod Tatry, kde sme navštívili detský rybársky tábor. Miestny rybári tu pre deti pripravili skutočne pestrý program, kde okrem lovu rýb nechýbali aj ďalšie aktivity. Naša návšteva však nebola len o deťoch. Podpredseda miestnej organizácie nám pripravil krátku exkurziu po tunajších rybárskych revíroch. A povieme Vám, mnoho členov môže tunajším rybárom iba závidieť. Neveríte? Uvidíte!
3. Čo spôsobuje rybám problémy v letných horúčavách? Deficity kyslíka, prehrievanie rybníkov a jazier, úhyny rýb. Tieto problémy trápia rybárskych hospodárov na celom našom území. Práve na túto tému sme sa porozprávali s ichtyológom Slovenského rybárskeho zväzu. Ten nám priblížil, aké sú najčastejšie situácie v letnom období, ktorá rybám – a teda aj rybárom spôsobujú problémy.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 31. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 33. časť

Odvysielané dňa 22.9.2018 o 14:00 hod. na STV2

1. Predstavenie VN Palcmanská Maša. Túto časť televíznej relácie pre rybárov odštartujeme v Národnom parku Slovenský raj. Miestny hospodár Emil Pacek nám predstaví tento nádherný pstruhový revír, v ktorom sa dajú uloviť kapitálne ryby.
2. Lov pstruhov na VN Palcmanská Maša. Chýry o perfektnej rybačke na VN Palcmanská Maša sa nesú naprieč celým Slovenskom, a tak sme našu prítomnosť využili na krátky lov miestnych pstruhov. Čo myslíte, ako sa nám darilo?
3. Vysádzanie pstruha dúhového a odlov jalcov z riečky Handlovka. Zmena biotopu po povodni sa následnej regulácii tohto toku so sebou priniesla viacero zmien. Jednou z nich je aj to, že sa tu náramne začalo dariť jalcovi hlavatému. Ten má v pstruhovom revíry predačným tlakom negatívny dopad na ostatné, pôvodné druhy rýb. Preto sme sa zúčastnili akcie, ktoré napomáha tento osud čiastočne zvrátiť.
4. Vyskladňovanie pstruha dúhového z klietkového chovu na Liptovskej Mare. Pokiaľ navštevujeme túto vodnú nádrž, určite poznáte stredisko pre chov pstruha dúhového. Viete ale, ako sa odchované ryby z týchto klietok odvážajú preč? Aj v tomto príspevku sa dozviete mnoho zaujímavých informácií.
5. Lov rýb s Rastislavom Dudrom. V záverečnom príspevku strávime čas na rybách. Na boj so slabou aktivitou sme povolali člena majstrovského tímu svetovej úrovne, a ten bol v tomto boji úspešný. Ryby mu brali, a popri love nám poskytol množstvo zaujímavých rád, ako byť pri love úspešný.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 33. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 34. časť

Odvysielané dňa 6.10.2018 o 14:00 hod. na STV2

1. Predstavenie VN Ružín. Táto vodná nádrž patrí medzi najmenej dostupné, a to predovšetkým najmä kvôli skalnatým brehom. Práve z toho dôvodu nás svojím rajónom previedol tunajší hospodár pekne na člne. Plavili sme sa asi 2 hodiny a prešli rôzne zákutia, pričom nám boli priebežne predstavené s najvhodnejšie miesta na lov.
2. Seminár zameraný na chov rýb. Viacero organizácií Slovenského rybárskeho zväzu sa v domácich podmienkach pomerne úspešne zaoberá aj odchovom vlastných rybích násad. A práve na túto tému bol zameraný seminár, ktorý zorganizovali odborní pracovníci Slovenského rybárskeho zväzu. Stretli sa tu hospodári a mohli získať množstvo zaujímavých poznatkov. Ako hodnotia takéto vymieňanie si vedomostí samotní účastníci, to sa už dozviete priamo od nich.
3. Zemplínsky kapor 2018. S našou kamerou sme navštívili aj najväčší kaprársky pretek na Slovensku. Počas celého týždňa tu zúčastnené tímy medzi sebou súperili a snažili sa uloviť čo najviac bodovaných rýb. Ako však takýto pretek prebieha, to sa už dozviete v reportáži.
4. Lov rýb na VN Ružín. Návšteva východného Slovenska nebola zameraná len na spoznávanie. S prútom v ruke sme to skúsili aj počas návštevy Ružína. Ryby celkom dobre spolupracovali, a aké triky na ne platia, to Vám už prezradia lovci.
5. Na aktuálnu tému – rybársky zákon. Od 1.1.2019 sa rybári loviaci na Slovensku budú riadiť novými legislatívnymi normami. V našej novej rubrike Vás budeme postupne oboznamovať s pripravovanými zmenami. Viac nám už ale prezradí prezident Slovenského rybárskeho zväzu RSDr. Rudolf Boroš.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 34. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 35. časť

Odvysielané dňa 20.10.2018 o 14:00 hod. na STV2

1. Výlov rybníka Trávnica II. Jesenné obdobie je spájané aj s výlovmi chovných rybníkov, a my ho prostredníctvom kamery odštartujeme neďaleko Nových Zámkov. Výlov prebiehal aj počas pretrvávajúceho babieho leta v teplotách, ktoré dosahovali letné hodnoty. S akými problémami sa počas takejto akcie treba popasovať Vám už ale prezradia odborní pracovníci Slovenského rybárskeho zväzu.
2. Návšteva MsO SRZ Nové Zámky. Našu prítomnosť na juhu Slovenska sme využili aj na krátku návštevu tunajšej organizácie. Hospodár p. Vašek nás previedol rybárskym domom a najzaujímavejšími revírmi, ktoré majú novozámockí rybári pridelené do obhospodarovania.
3. Oslava 25. výročia založenia odboru rybárstvo. Stredná odborná škola v Ivanke pri Dunaji je známa tým, že tu študovali viacerí významní absolventi, ktorí sa uplatnili v oblasti rybárstva na Slovensku a v zahraničí. Odbor rybárstvo sa tu vyučuje už 25 rokov, a práve pri tejto príležitosti vedenie školy usporiadalo priateľské posedenie pre spolupracovníkov školy, ale aj pre jej absolventov. Ako obdobie fungovania odboru vnímajú oni a ako sa absolventi uplatnili v praxi sa už dozviete od nich.
4. Rozhovor s prezidentom SRZ o novom zákone. V nadväznosti na prvú časť rozhovoru s prezidentom Slovenského rybárskeho zväzu RSDr. Rudolfom Borošom z minulej relácie budeme v rozhovore o novelizovanom rybárskom zákone pokračovať. Témou budú predovšetkým hlavné zmeny pri spôsoboch lovu v pstruhových, lipňových a kaprových vodách, ktoré sa rybárov dotknú od 1.1.2019.
5. Lov rýb s Patrikom Predným a ukážka údenia. Koniec relácie bude už tradične patriť lovu rýb na jednom z revírov Slovenského rybárskeho zväzu. Cieľom budú kapri a loviť budeme na feeder. Priamo pri vode Vám ukážeme aj to, ako jednoducho sa dá vyúdiť ryba.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 35. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 36. časť

Odvysielané dňa 3.11.2018 o 14:00 hod. na STV2

1. Predstavenie MO SRZ Poprad. V prvom príspevku Vám zástupcovia tejto organizácie predstavia revíry, na ktorých hospodária. Vedeli ste napríklad že ich revíry spadajú pod 2 úmoria? Okrem toho aj bližšie popíšu situáciu ohľadne VN Grébpark. Táto nádrž bola viackrát medializovaná kvôli problémom s pozemkami. Ako si tunajší rybári poradili už upresnia sami.
2. Umelý výter pstruha potočného. Tejto zaujímavej činnosti sme sa zúčastnili na výrobnom stredisku Slovenského rybárskeho zväzu vo Svite. Vedúci strediska nám popíše túto našu, dnes už nie až tak bežnú rybu a následne nám ukáže, ako prebieha jej umelý výter.
3. Na aktuálnu tému – rybársky zákon. V poradí tretej časti na tému novelizovaného zákona o rybárstve rybárom priblížime niekoľko zmien, na ktoré sa od budúceho roku môžu tešiť. Umožnia im totiž loviť spôsobmi, ktoré boli doteraz zakázané.
4. Lov šťúk na prívlač. Uloviť hneď niekoľko pekných šťúk na umelú nástrahu na zväzovej vode nie je jednoduché, no nám sa to aj napriek tomu podarilo. Chcete vedieť, čo nám pomohlo byť úspešní? Uvidíte!
5. Lov čereňom. V závere relácie sa vyberieme loviť nástrahové rybky pomocou čereňa, a samozrejme si povieme aj niekoľko základných informácií o tejto technike lovu.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 36. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 37. časť

Odvysielané dňa 18.11.2018 o 09:40 hod. na STV2

1. Predstavenie MO SRZ Krupina a výlov nebeských rybníkov. Táto malá organizácia na strednom Slovensku obhospodaruje revíry, ktoré im vzhľadom na počet členov môžu niektoré iba závidieť. Okrem toho sa v rámci brigádnickej činnosti venujú aj produkcii vlastných násad. Skrátka, je sa čím chváliť, a kto iný by ich činnosť mohol lepšie priblížiť, ako predseda organizácie?
2. Konferencia „Súčasnosť a perspektíva lipňa tymiánového“. Konferencia zameraná na druh ryby, ktorú nesie v znaku aj Slovenský rybársky zväz. Kedysi bežný úlovok, dnes už na niektorých rybárskych revíroch iba raritou. Práve zámerom zvolania tejto konferencie je zvrátiť tento nepriaznivý stav, a my sme boli pri tom.
3. S akými problémami sa stretávajú chovatelia rýb na Slovensku? Každý z nás to pozná. Buď naše toky trápia povodne, alebo tropické sucho. A práve tieto významné faktory vplývajú aj na produkciu rybích. Ako, a či sa s tým dá bojovať, nám už prezradí riaditeľ spoločnosti zameranej na odchov rybích produktov a násad.
4. Lov dravcov na rybku. Tak, ako sme Vám v minulej relácii slúbili, v tej dnešnej sa vyberieme loviť dravce na rybku. Zábery sa dostavili, a pokiaľ Vás zaujíma ako sa nám ich darilo premeniť, Vám ukážeme v relácii.
5. Použitie svetla počas nočného lovu. Vplyv svetla zabezpečujúceho osvetlenie lovného miesta počas lovu môže mať veľký vplyv na úspešnosť lovu. O tom, ako tomuto javu zamädziť, Vám ukážeme na záver relácie.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 37. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 38. časť

Odvysielané dňa 2.12.2018 o 08:55 hod. na STV2

1. Predstavenie MO SRZ Štúrovo. Táto malá organizácia na juhu Slovenska sa môže pochváliť úsekom Dunaja, do ktorého sa vlievajú hneď 2 veľké vodné toky. A práve takéto miesta sú vyhľadávané rybármi, pretože sa tu dajú loviť všetky druhy nížinných rýb. Prevedie nás nimi predseda MO SRZ Štúrovo p. Eugen Farský.
2. Výlov rybníka Paríž-Ľubá. Čerešničkou na torte s pomedzi výlovov rybníkov využívaných na chov rýb v rámci výrobných stredísk Slovenského rybárskeho zväzu je rybník Paríž-Ľubá. Približne 30 hektárov vodnej plochy už každoročne v sebe ukrýva bohatú úrodu. My Vám ju ukážeme.
3. Lov mrien na Dunaji. Návštevu Dunaja sme museli využiť aj na lov rýb, konkrétne sme sa zamerali na povestné, tzv. jesenné mreny. Bližšie nám takýto lov popíše domáci rybár.
4. Lov rýb na Malom Dunaji. Zima, zima a zase zima. Určite to poznáte. Niektorí rybári nevytrčia päty z domu. Tí, ktorí to predsa len skúsia, sa musia pasovať so slabou aktivitou rýb. Aj napriek tomu sa ryby loviť dajú, a pri troche šťastia úspešne.
5. XII. Snem SRZ. Aktualizácia Stanov SRZ a voľba najvyšších predstaviteľov SRZ na najbližšie 4 roky. Taký bol plán uplynulého v poradí už 12-teho Snemu SRZ. Aj napriek neľahkého priebehu počas rokovania delegáti tento tvrdý oriešok rozlúskli. Pár minút relácie budeme tejto významnej udalosti venovať.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 38. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 39. časť

Odvysielané dňa 15.12.2018 o 14:00 hod. na STV2

1. Sádkovanie vianočných rýb. Viacerí rybári sa snažia pre Vianocami uloviť si vianočného kapra. Tí, ktorým sa to nepodarí, si ho musia zaobstarať v rámci predvianočného predaja rýb. Viete však, aký môže byť medzi týmito rybami rozdiel? Ak nie, prezradíme Vám to v prvom príspevku.
2. Príprava sumca na 3 spôsoby. Kapor je už odpradávna najbežnejšou rybou na vianočnom stole. Trend však ide s dobou, a stále viac ľudí sa prikláňa ku zmene. Malým ťahákom pre Vás bude aj príspevok z kuchyne, ktorý Vám ponúkneme. Naučíme Vás 3 jednoduché recepty, ako si na vianočný stôl chutne pripraviť sumca.
3. Skladanie vlastného prútu. Obdobie medzi sviatkami rybári trávia doma v teple, a len málokto sa vyberá k vode. Aj na nich vo vianočnom vydaní relácie myslíme, a dáme im tip, ako si zostaviť svoj vlastný rybársky prút. Učiteľom bude Martin Forbak – uznávaný rybár, ktorý sa tejto činnosti venuje už niekoľko rokov.
4. Lov rýb pred Vianocami. Byť úspešný v zime môže byť problém, a najmä keď sa teplota vody približuje k bodu mrazu. Veľmi dôležitý je v takomto období aj výber lovného miesta. Nájsť koncentrované ryby však nemusí vždy vyjsť.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 39. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 40. časť

Odvysielané dňa 19.1.2019 o 14:00 hod. na STV2

V prvej tohtoročnej relácii si pripomenieme uplynulý rok a vrátime sa k najzaujímavejším reportážam, ktoré sme Vám z diania Slovenského rybárskeho zväzu priniesli. Precestovali sme desaťtisíce kilometrov po celom Slovensku a našim cieľom boli najrôznejšie témy, ktoré nás rybárov spájajú. Predstavovali sme atraktívne rybárske revíry, navštevovali základné organizácie či oboznamovali sme širokú členskú základňu s významnými udalosťami, ktoré sa v tejto komunite v priebehu minulého roka udiali.

Pustite si nás a pripomeňme si spolu uplynulý rok.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 40. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 41. časť

Odvysielané dňa 3.2.2019 o 9:40 hod. na STV2

1. Návšteva sútoku riek Dunaj a Morava. Asi tušíte, že toto miesto sa nachádza pod hradom Devín a je spojené aj s našou históriou. Nebolo to ešte tak dávno, kedy bola rieka Morava pre rybárov nedostupná, keďže tvorí hranicu medzi Slovenskom a Rakúskom a donedávna bola prísne strážená. Práve z tohto dôvodu bola po otvorení hraníc a sprístupnení rybárom priam rybárskym rajom. Ako je tomu dnes? Pomáha obsádke rýb aj migrácia z Dunaja? Všetko Vám prezradíme.
2. Lov mieňov. Návštevu sútoku Dunaja a Moravy sme nemohli nespojiť s lovom rýb, a keďže vonku vládla tuhá zima, naším cieľom boli miene. A darilo sa nám.
3. Práca s deťmi v zime. Detské rybárske krúžky fungujú aj počas zimných mesiacov, ale len málo vedúcich sa so svojimi malými rybármi vyberá k vode. V Piešťanoch nás deti presvedčili, že ryby loviť vedia aj v zime.
4. Lov zubáčov na umelú mušku. Zubáč je veľmi atraktívnou a cenenou rybou, predovšetkým pri love na prívlač a na položenú. O tom, že sa nechá oklamať aj na umelú mušku, Vás presvedčí Peter Bienek.
5. Situácia s vydrou na Slovensku. Schopnosť vydry uloviť rybu je veľmi bravúrna. Čo sa však môže stať, keď sa situácia so stavmi týchto zákonom chránených živočíchov vymkne spod kontroly? Môžu vydry z našich riek a jazier skonzumovať všetky ryby? Pýtali sme sa ichtyológa, pýtali sme sa rybárskeho hospodára, pýtali sme sa odborníka zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky. Okrem informácií Vám sprostredkujeme aj zábery rodinky vydier priamo počas lovu natočené priamo na jednom z našich revírov.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 41. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 42. časť

Odvysielané dňa 17.2.2019 o 9:45 hod. na STV2

1. Návšteva ZO SRZ Kolárovo. Túto časť relácie odštartujeme v Kolárove, kde nám miestni funkcionári predstavia tunajšiu organizáciu. Okrem toho nás prevedú aj svojimi revírmi, ktoré majú v obhospodarovaní. Ako to už na našich potulkách býva zvykom, opäť Vám ukážeme viacero zaujímavostí z našej krajiny.
2. Výroba umelých hniezd pre zubáče. Z Kolárova viedli naše kroky do Trnavy. Tunajší rybári nenechávajú nič na náhodu, a na blížiacu jar sa dôkladne pripravujú. Konkrétne výrobou umelých hniezd na výter zubáča, ktoré ihneď po rozmrznutí revírov osadia. Okrem toho si povieme aj niekoľko základných informácií o revíri Suchá nad Parnou.
3. Vyhláška očami Mgr. Tomáša Dobrovodského. Čas popri výrobe hniezd sme využili aj na krátky rozhovor, v ktorom nám tajomník MsO SRZ Trnava porozprával, ako vníma novelizovanú legislatívu, ktorou sa od 1. januára 2019 rybári riadia.
4. Zimoviská/neresiská. Vedeli ste, že nová legislatíva umožňuje rybárskym hospodárom v prípade mimoriadneho nahromadenia rýb obmedziť výkon rybárskeho práva v jednotlivých úsekoch rybárskeho revíru? Ako v takomto prípade majú hospodári postupovať, a čo musia splniť nám prezradí ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu.
5. Lov kaprov v zime. V zimných mesiacoch sa väčšina rybárov venuje papučovej kultúre, a len málokto sa v mínusových teplotách vyberá na ryby. O tom, že sa to dá Vás presvedčí Jaroslav Haššo – aktuálny majster Slovenska vo love rýb udicou na feeder.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 42. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 43. časť

Odvysielané dňa 2.3.2019 o 14:45 hod. na STV2

1. Návšteva OZ SRZ Lučenec. Naše kroky budú v úvode najnovšej časti relácie smerovať do Lučenca. Tunajší rybári tvoria najväčšiu organizačnú zložku v rámci Banskobystrického kraja, a okrem toho obhospodarujú aj veľmi atraktívne rybárske revíri. Na niektoré z nich sa vyberieme a viac informácií nám o samotnej organizácií a revíroch prezradia štatutárni zástupcovia organizácie.
2. Na aktuálnu tému očami zástupcov MŽP SR. Nový zákon o rybárstve s vykonávacou vyhláškou je už viac ako 2 mesiace uvedený do života, a za tento krátky čas vyvolal v rybárskej verejnosti pomerne silné ohlasy. Aj z tohto dôvodu sme sa vybrali na Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, aby sme kompetentným položili niekoľko otázok na aktuálnu tému.
3. Príprava chovného rybníka pred napustením. Jar pomaly prichádza, a na výrobných strediskách Slovenského rybárskeho zväzu v súčasnom období prebiehajú prípravy pred zarybnením momentálne ešte vypustených chovných rybníkov. Vedúci výroby sa s Vami podelí o niekoľko užitočných informácií, ktoré by chovateľov rýb rozhodne mohli zaujímať.
4. Lov kaprov v zime. Prvé oteplenie rozhýbalo aj kaprovité ryby a tie po rozmrznutí vôd začínajú byť aktívne. Skúsili sme to aj my na jednom z revírov s režimom chyť a pusť, a aj napriek krátkemu času strávenému pri vode sme boli úspešný.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 43. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 44. časť

Odvysielané dňa 17.3.2019 o 08:35 hod. na STV2

1. Návšteva OZ SRZ Senica. Už dávnejšie sme túto organizáciu navštívili. Vtedy miestnych rybárov trápili vypustené revíri, na ktorých nemohli hospodáriť. Ako sa situácia zmenila sa dozviete v príspevku, a samozrejme na miestny zástupcovia poskytnú aj niekoľko základných informácií o ich organizácii.
2. Výjazdové zasadnutie Prezídia Rady SRZ na Ministerstve životného prostredia Slovenskej republiky. Historicky prvé, takým prívlastkom sa môže pýšiť toto výjazdové zasadnutie Prezídia Rady SRZ na pôde MŽP SR. Ako ho hodnotia zástupcovia oboch strán a aké témy sa riešili sa dozviete v príspevku.
3. Výrub drevín v okolí rybárskych revírov. Počas jarných brigád sa rybári venujú rôznym činnostiam a samozrejme aj opiľovania konárov, či výrubu celých stromov ktoré v okolí vôd tvoria prekážky. Viete ale, že častokrát môže dochádzať k porušovaniu zákona? Práve tejto téme budeme venovať jeden z príspevkov.
4. Návšteva Stredoslovenského múzea v Banskej bystrici. Tihányiovský kaštieľ je súčasťou Stredoslovenskom múzea a práve v ňom momentálne prebieha expozícia s názvom „Tajomstvá pod hladinou“, ktoré by bezpochyby mohla zaujímať aj rybárov. Prezrite si jej časť prostredníctvom našej relácie a presvedčíte sa, že rozhodne stojí za to ju navštíviť.
5. Lov kaprov na VN Koválov. V závere relácie už tradične budeme loviť ryby. Tentoraz nás bude sprevádzať hospodár Senickej organizácie, a ryby budeme okrem iného loviť za účelom zistenia ich zdravotného stavu.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 44. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 45. časť

Odvysielané dňa 30.3.2019 o 14:00 hod. na STV2

1. Návšteva OZ SRZ Nové Mesto nad Váhom. Zelená voda je miestnym rybárskym revírom organizačnej zložky SRZ v Novom Meste nad Váhom, a je atraktívna nielen pre rybárov. Práve tu sme sa stretli s miestnym predsedom p. Hornišom, ktorý nám poskytol základné informácie o tunajšej organizácii, a samozrejme aj o Zelenej vode.
2. Rozkrmovanie úhorov. Úhor patrí k menej atraktívnym rybám, ale napriek tomu je oň zo strany organizácií pomerne veľký záujem. Tušíte však, ako sa dá takáto násada získať? Ba dokonca, že pre efektívnejšie zarybnenie je dobré ho rozkŕmiť? Viac nám prezradí chovateľ rýb p. Šlenc.
3. Výstavba rybníka pre lipňa. Generačné ryby tejto zaujímavej ryby potrebujú pre úspešný neres vhodné podmienky, a práve preto sa rybári z Martina rozhodli upraviť jeden z rybníkov na stredisku Stráne. O tom, aké podmienky lipeň potrebuje, nám porozpráva hospodár tunajšej organizácie.
4. Ako správne zapisovať úlovky? Podľa aktuálne platnej legislatívy nastali zmeny aj pri zapisovaní úlovkov do Záznamu o dochádzke k vode a úlovkoch. Ak sa chcete prípadným chybám vyvarovať, odporúčame Vám pozrieť si krátky návod ktorý sme pre Vás pripravili.
5. Lov rýb na VN Čerenec. Na záver relácie sa Vami rozlúčime s prútom v ruke. Loviť budeme na plávanú a feeder na kaprovom rybníku, kde Vám ukážeme hneď niekoľko tipov, ako pri love na tieto techniky úspešný.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 45. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 46. časť

Odvysielané dňa 13.4.2019 o 14:00 hod. na STV2

  1. Návšteva OZ SRZ Levice. Počas najbližšej časti relácie Na rybách – Petrov zdar sa budeme prevažne zdržovať v okolí rieky Hron. Naše putovanie odštartujeme v Leviciach, kde nám tunajší štatutári povedia niekoľko základných informácii o ich organizácii. Samozrejme, hovoriť budeme aj o malých vodných elektrárňach, ktorými je rieka Hron doslova posiata.
  2. Výstavba rybovodu na VN Veľké Kozmálovce. Aj obsah druhej reportáže sa bude týkať elektrární, tentoraz však spriechodňovania priečnej stavby pri obci Veľké Kozmálovce. Na výstavbe rybovodu sa podieľa aj Slovenský rybársky zväz, a ako prebieha výstavba tohto diela Vám ukážeme v relácii.
  3. Neres podustvy v Žiari nad Hronom. Na prirodzený výter rýb je vždy radostný pohľad, a aj takejto udalosti sme sa s našou kamerou zúčastnili. Tisíce podustiev natiahli do riečky Lutila v Žiari nad Hronom, aby sa  oddali rybím radovánkam. A že bol neres úspešný, uvidíte na podvodných záberoch, ktoré Vám prinesieme.
  4. Školenie nových členov rybárskej stráže. Situácia pri našich revíroch je nie vždy priaznivá, hlavne pokiaľ sa bavíme o dodržiavaní rybárskej legislatívy samotnými rybármi. A aj toto je dôvod, prečo sa viacerí členovia Slovenského rybárskeho zväzu rozhodli stať členmi rybárskej stráže. Viete, čo všetko preto treba urobiť? Návod Vám dáme v ďalšom príspevku.
  5. Výlov komorového rybníka. Záver relácie bude už tradične patriť rybám. Na ich lov však netradične použijeme rybárske siete. Zúčastnili sme sa totiž jarného výlovu a úlovky budú putovať na ďalší chov.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 46. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 47. časť

Odvysielané dňa 27.4.2019 o 14:00 hod. na STV2

  1. Predstavenie revíru – Enkláva Váhu. Tento atraktívny rybársky revír obhospodaruje MsO SRZ Trenčín, a podpredseda tunajších rybárov nás ním prevedie.
  2. Zarybňovanie pstruhom dúhovým. Pred spustením hlavnej pstruhovej sezóny sa rybári venujú prevažne zarybňovaniu svojich revírov, a ináč tomu nebolo ani v MsO SRZ Dubnica nad Váhom. Rybárom chcú počas prvých dní dopriať množstvo úlovkov, a preto zarybňujú násadou pstruha dúhového.
  3. Návšteva riečky Handlovka pred pstruhovou sezónou. O tom, že nie všade je zarybnenie potrebné, sa presvedčíme v Handlovej. Tunajší rybári sa o násadu pstruha postarali ešte v minulom roku, kedy Handlovku zarybnili násadou vo veľkosti 5 cm. O tom, že vďaka špecifickým podmienkam sa tu rybám darí, sa presvedčíte samy.
  4. Chov zubáča v podmienkach MsO SRZ Prievidza. Obdobie posledných dní sa ale nenieslo len v znamení pstruhov. V Prievidzi sa hospodár naplno venuje odchovu vlastnej násady zubáča, a ako sa mu darí, nám prezradí sám.
  5. Lov pstruhov. V závere relácie sa vyberieme na ryby. Dobre zarybnená riečka Handlovka nás nenechala chladnými, a tak sme sa tu rozhodli vyskúšať hneď dve techniky lovu – prívlač a umelú mušku. Čo myslíte, podarí sa nám divo rastené ryby oklamať?

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 47. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 48. časť

Odvysielané dňa 12.5.2019 o 9:40 hod. na STV2

  1. Prístupy k rieke Dunaj. Obmedzenie vjazdov k rieke Dunaj v úseku Bratislava – Gabčíkovo patrí k pomerne diskutovaným témam, nakoľko toto opatrenie bolo uvedené do života len v priebehu uplynulých dní. My sme daný úsek rieky navštívili a v reportáži Vám poskytneme všetky dôležité informácie.
  2. Otrava pstruhového revíru. Malú pstruhovú riečku pretekajúcu mestom Vrbové niekto otrávil. O tom, či je skutočne bez života sme sa boli presvedčiť aj s našou kamerou. Odborní pracovníci zo Slovenského rybárskeho zväzu tu totiž robili ichtyologický prieskum, ktorý bude neoddeliteľnou súčasťou pri hľadaní vinníka tejto katastrofy.
  3. Rybárske preteky a legislatíva. Nadobudnutím platnosti novej legislatívy sa výrazne menia aj pravidlá pri usporadúvaní rybárskych pretekov, a práve z tohto dôvodu sme sa na jeden vybrali. Zaujímali sme sa o všetky novinky, ktoré usporiadateľom nový zákon a vyhláška prináša.
  4. Výlov Dolného Hodrušského jazera. Tajchy Štiavnických vrchov patria k vyhľadávaným turistickým a rekreačným miestam. Nad mestom Hodruša-Hámre však toto leto asi rušno nebude, keďže tunajšie jazero sa v dôsledku neodborného zásahu dostal do prevádzky neschopného stavu a bude bez vody. Čo myslíte, ako tento fakt vnímajú miestny rybári?
  5. Lov rýb na Malom Dunaji. S prútom v ruke sa vyberieme k Malému Dunaju, a loviť budeme na feeder. Vybrali sme si atraktívne miesto v okolí Bratislavy, ktoré miestny rybári veľmi dobre poznajú. Tým ostatným ho priblížime.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 48. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 49. časť

Odvysielané dňa 25.5.2019 o 14:00 hod. na STV2

  1. Lov na ostatných vodných plochách. Určite ste postrehli, že podľa novej legislatívy sa môže na ostatných vodných plochách loviť celoročne. Viete však, ktoré revíry do tejto kategórie spadajú? Viete, na čo si pri privlastnení rýb treba dať pozor? Všetky tieto otázky Vám zodpovieme v úvode relácie.
  2. Značkovanie rýb na rieke Váh. Monitorovanie priechodnosti rybovodu je pomerne zložitý proces, pri ktorom musíme pozorovať ryby, či sa im ho podarilo prekonať. Na jednoznačné rozlíšenie ich ale musíme vopred označiť. Ako to prebieha na rieke, kde sa v prevažnej miere vyskytujú lososovité druhy rýb? Zaujímali sme sa aj my a práve pri značkovaní rýb sme boli pri tom.
  3. Vznik prírodnej polície. Nové špecializované oddelenia v policajnom zbore sa budú zameriavať na trestné činy proti životnému prostrediu. Vyžiadala si ich prax, kde ukazovatele jednoznačne potvrdili, že tento druh trestnej činnosti na Slovensku jednoznačne prekvitá. Viac nám v príspevku prezradia kompetentní – JUDr. Ladislav Hanniker a Plk. Ing. Mário Kern.
  4. Detské rybárske preteky v Piešťanoch. Máj je obdobím pretekov, nevynímajúc ani deti a mládež. Pri teplom ramene v Piešťanoch sa ich zišla takmer stovka. Čo rybárstvo prináša deťom a ich rodičom? Budeme sa pýtať priamo na pretekárskej trati.
  5. Lov rýb na plávanú. V závere relácie sa vyberieme loviť kaprovité druhy rýb na ostatnej vodnej ploche. Či má májová rybačka svoje čaro a že sa na takýto revír oplatí ísť uvidíte samy.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 49. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 50. časť

Odvysielané dňa 8.6.2019 o 14:00 hod. na STV2

  1. Rozvodnený Váh. Slovensku v uplynulých týždňoch trápili zdvyhnuté hladiny riek, častokrát na nich bola vyhlásená aj povodňová aktivita. Zaujímalo nás, ako sa takýto stav prejavuje na našej najdlhšej rieke v čase kulminácie hladiny. Vybrali sme sa preto na najrýchlejší úsek rieky v okolí Šintavy.
  2. Umelý výter sumca. Ak chceme násadou sumca zarybňovať naše revíry, musíme ju najprv vyprodukovať. Túto činnosť majú na starosti pracovníci Slovenského rybárskeho zväzu vo výrobnom stredisku v Malo Záluží. My Vám túto činnosť ukážeme.
  3. Zmeny v legislatíve týkajúce sa lovu dravcov. Dravým druhom rýb budeme venovať aj ďalšiu reportáž. Zaoberať sa budeme zmenám v legislatíve, ktoré sú nové v oblasti lovu na prívlač, či živú a mŕtvu rybku. Samozrejme, naše otázky smerovali aj na ďalšie zmeny týkajúcej sa tejto problematiky.
  4. Lov pstruhov v kalnej vode. Záver relácie už tradične bude patriť lovu rýb. Ako nám to počasie zariadilo, tak sme prispôsobili aj techniku lovu. Vyberieme sa na pstruhy do zakalenej vody!

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 50. časti „Na rybách – Petrov zdar“

Záznam z relácie „Na rybách – Petrov zdar“ – 51. časť

Odvysielané dňa 23.6.2019 o 09:45 hod. na STV2

  1. Predstavenie kanálov Dunaja. Podobne ako v jednej z minulých relácií, aj dnes sa vyberieme s pánom Seemannom na Dunaj. Teraz Vám však ukážeme kanály Dunaja a možnosti rybolovu na nich.
  2. Ako vzniká podvodná fotografia. Pán Peter Áč je človek, ktorý sa už viac ako 50 rokov venuje fotografovaniu podvodného života. Je autorom mnohých ocenených fotografií, na ktorých sú zachytené vodné živočíchy. Ako takáto fotografia vzniká, nám porozpráva on sám.
  3. Zarybňovanie násadou pstruha po začiatku sezóny. Aj po začiatku sezóny je potrebné pstruhové revíry opätovne zarybniť. Prečo je to potrebné a akou násadou sa zarybňuje, si ukážeme v MsO SRZ Trenčín.
  4. Zisťovanie potravných možností pre lipňa na rieke Hron. Bentos je hlavnou potravnou zložkou lipňa tymianového. Keďže na rieke Hron bolo v rámci projektu Rok lipňa vysadených niekoľko tisíc označených lipňov, je dôležité zistiť množstvo prírodnej potravy v rieke. Za účasti hydrobiológa sme takýto výskum absolvovali aj my a zistili sme, že potravy pre nich v rieke Hron skutočne dosť.
  5. Lov lipňov v rieke Hron. Počas návštevy rieky Hron sme skúsili lipňa aj uloviť. Lovom nás sprevádzal hospodár MO SRZ Brezno a či bol počas lovu úspešný, uvidíte v našej reportáži.

Záznam relácie si môžete pozrieť v archíve RTVS na nižšie uvedenom linku:

Záznam z 51. časti „Na rybách – Petrov zdar“