Správa z účasti na MS národov LRU-P – Bulharsko 2016

V dňoch od 10.9.2016 – 19.9.2016 sa v Bulharskom meste Plovdiv konali MS národov.

Reprezentovali nás pretekári:

  • Tomáš Mindák
  • Ľuboš Krupička
  • Rastislav Dudr
  • Miloslav Fiňďo
  • Ján Sámel
  • Marián Rybnikár

Doprovodné osoby:

  • Roman Pavelka, tréner
  • Peter Baránek, asistent trénera

Cesta na šampionát bola zdĺhavá a trvala až 14hod 1200 km. Väčšinu času sme trávili v horúčave na hraničnom priechode na Srbsko Bulharských hraniciach. Vyčerpaní a unavení sme dorazili v sobotu v noci na ubytovanie. Nedeľný deň sme venovali adaptácii a regenerácii po ceste. V poobedných hodinách sme sa išli pozrieť na trať a potom sme si pripravovali systémy na prvý deň tréningu.

Pondelok až piatok sme trénovali na vytýčenej trati, kde sme sa snažili zvoliť vhodnú taktiku spôsobu lovu na pretek. Skúšali sme rôzne kombinácie a pomer krmiva s hlinou. Živú nástrahu sme postupne na základe tréningov obmedzili na hnojné červy, kedže sme si mysleli, že patentka lákala na lovné miesto veľa drobných rýb, ktoré sa nedali zaseknúť a robili nám falošné zábery. Pekné bolo, že porady, ktoré sme mali každý večer boli konštruktívne a viedli k vylepšovaniu spôsobu lovu. Pred šampionátom som mal trošku obavu či budú pretekári spolu ťahať za jeden koniec ale som rád, že sa moje obavy nepotvrdili ani náznakom. Tréningy sme mali také striedavé oblačné. Domáci asi trošku špekulovali s vodou, pretože neustále voda stúpala a klesala. Až v piatok bola celkom ustálená hladina ale v noci na sobotu výrazne klesla a v noci na nedeľu klesla opäť.

Na sobotňajší pretek sme si stanovili tímovú taktiku a síce lov na match prút kde sme očakávali karasov a kapríkov no a lov na krátky bič 2 až 3,5 mt kde sme sa snažili chytať slnečnice, ktorých tam bolo slušné množstvo. Taktika bola chytať na match prút a ak nebudú brať tak zmeniť lov na krátky bič. Obdobne sme si to pripravili aj na nedeľu. Lov na deličku sme vylúčili ( aj keď sme ju samozrejme nakŕmili ) ale tento lov mal jeden veľký háčik a to boli tolstolobiky. Bolo ich tam veľmi veľa vo veľkosti od 1,5 do 3 kg ale tento druh ryby sa nepočítal takže to bola len strata času. Nie všetci sa dokázali úplne vžiť do systému lovu, ktorý sme si na víkend dohodli a zrejme aj podľa toho boli výsledky v jednotlivých sektoroch. V sobotu sme hrali Dudr 2, Mindák 3, Krupička 4, Rybnikár 10 a Janko Sámel 15. Sektory boli rozdelené na dva podsektory po 17 pretekárov. Janka Sámela v nedeľu striedal náhradník Miloš Fiňďo a naše nedelné výsledky boli – Dudr 1, Mindák 1, Krupička 7, Rybnikár 9 a Fiňďo 14.

Tieto výsledky nám stačili na celkové 10.miesto v súťaži družstiev no a v súťaži jednotlivcov sa Tomáš Mindák (3+1) umiestnil na krásnom 8.mieste a Rastislav Dudr (2+1) skončil dokonca na treťom mieste a získal bronzovú medailu, historicky prvú v seniorskej kategórii.

V závere sa chcem poďakovať všetkým, ktorí prispeli svojou pomocou družstvu na brehu. Verím, že aj tento šampionát nám pomôže v budúcnosti k lepším výkonom a poučeniu do budúcna.

Zvlášť chcem poďakovať SRZ za finančnú podporu reprezentačného tímu a doprovodným osobám bez, ktorých by sme daný výsledok nedosiahli.

Roman Pavelka

Štátny tréner

Výsledky MS národov LRU-P – Bulharsko 2016

    Majstrovstvá sveta národov LRU-P 2016