Záchranný odlov (Dunaj č. 3 – OR horná inundácia)

Dňa 24. augusta 2024 prebehol záchranný odlov rýb na revíri Dunaj č. 3 – OR horná inundácia (2-0560-1-1), ktorý obhospodaruje Slovenský rybársky zväz (SRZ) Rada Žilina. Tento zásah bol nutný v súvislosti s manipuláciou prietoku vody cez odberný objekt Dobrohošť, kde prebiehali stavebné práce na ľavostrannej ramennej sústave Dunaja. Práce sú súčasťou projektu LIFE14 NAT/SK/001306, ktorý sa zameriava na obnovu a manažment lužných biotopov v tejto oblasti, vrátane odstránenia časti starej prehrádzky Bst.

Záchranné odlovy sa uskutočnili na piatich lokalitách, ktoré boli považované za najkritickejšie. Na týchto miestach uviazli ryby v jamách, odrezané od hlavného toku. Do záchranných prác sa okrem zamestnancov SRZ zapojila aj skupina dobrovoľníkov, ktorým sa podarilo zachrániť značný počet pôvodných druhov rýb. Medzi zachránenými druhmi dominovali šťuka severná, sumec veľký, čík európsky, lopatka dúhová, hrebenačka fŕkaná a belička európska.

Niektoré druhy rýb náročnejšie na kyslík, bohužiaľ, záchrannú operáciu neprežili, čo však neubralo na dôležitosti celého zásahu. Takéto záchranné práce sú nevyhnutnou súčasťou ochrany prírodného dedičstva a zabezpečenia biodiverzity Dunaja.

Mgr. Filip Miklánek
Ichtyológ, Slovenský rybársky zväz