Na rybách – Petrov zdar, 3.2.-5.2.2024

Dovoľujeme si Vás upozorniť na blížiacu sa premiéru rybárskej relácie s názvom „Na rybách – Petrov zdar!“, ktorú Vám na televízne obrazovky prináša Slovenský rybársky zväz v spolupráci s RTVS. Pripájame zoznam tém, ktoré sú jej obsahom.

  1. Rybárska výstava. Navštívime výstavu s rybárskou tematikou v Trnave, kde sa dozviete, ako sa vyvíjalo rybárstvo v Trnavskom regióne. Informácie o výstave nám poskytla riaditeľka Štátneho archívu v Trnave, ktorú doplnil aj tajomník MsO SRZ Trnava.
  2. Zmeny v povoleniach na rybolov. V roku 2024 čakajú rybárov viaceré zmeny. Významnou je zmena v povoleniach na rybolov. Tieto sa stávajú prehľadnejšie a pribudla novinka vo forme povolenia „chyť a pusť.
  3. Zmena účelu využitia na VN Ružiná. Táto obľúbená rybárska destinácia bola pred pár rokmi vypustená a ryby boli premiestnené do okolitých revírov. Po opätovnom napustení a zarybnení tu počas troch rokov platil režim bez privlastnenia si úlovku a v roku 2024 bude VN opäť v lovnom režime.
  4. Zarybňovanie ikrami. Jedným zo spôsobov, ktorým sa zvyšuje populácia pstruha potočného v našich revíroch je kladenie ikier priamo do potoka. O význame takéhoto zarybňovania nás informovali rybári z Ružomberka a následne sme sa kladenia ikier do potoka zúčastnili v Trstenej, kde sa tejto problematike venujú v rámci práce s mládežou.
  5. Zhodnotenie sezóny lovu hlavátok. Sezóna lovu kráľovnej našich vôd trvá vo vnútrozemských revíroch iba dva mesiace. Rybárom môže tento krátky čas ešte skomplikovať počasie. Jesenné dažde a zvýšené hladiny riek úspechu pri love určite nepomôžu. O priebehu sezóny lovu hlavátok sme sa na sklonku roka porozprávali s Petrom Bienekom.

Reláciu „Na rybách – Petrov zdar!“ si môžete pozrieť na „Dvojke“ v čase:

Sobota 3.2. o 15:40 hod. – premiéra
Nedeľa 4.2. o 10:05 hod. – repríza
Pondelok 5.2. o 17:55 hod. – repríza

V prípade, že ste reláciu nestihli, môžete si ju pozrieť v archíve RTVS:

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv?l=n

Zároveň dávame do pozornosti aj kontaktné údaje na redaktora relácie pána Martiša, ktorého môžete kontaktovať v prípade zaujímavých námetov do relácie: redaktor@srzrada.sk, 0948 560 900.

Prajeme Vám príjemné sledovanie!