Sme možno iní ako iné krúžky – Detský rybársky krúžok Levoča

Nestretávame sa presne na daný deň a hodinu ako v mnohých iných krúžkoch, ale tiež sme šikovné a dobré deti. Vieme, alebo sa učíme loviť ryby a ešte veľa iných vecí. Prispôsobujeme sa počasiu, no nezaskočí nás ani zima ani dážď. Ako nám hovoria- však nie ste z cukru. Začalo to pred rokmi, kedy nás niektorý rodičia nechali pri vode kade komu na obtiaž a po práci prišli po nás. Samozrejme sme sa cez deň túlali s tým, čo sa nás ako tak ujal. Veľa sme sa tam nenaučili ale boli sme pri vode a to bolo pre nás super. Potom ale prišiel jeden deň a v našej miestnej organizácii MO SRZ Levoča sa vytvoril krúžok mladých rybárov. Tam sa učíme všeličo možné. V zime sa učíme viazať háčiky alebo si čítame o biológii rýb a venujeme sa ochrane prírody. No ako náhle sa teploty vyšplhajú z mínusových teplôt k nule hneď ožijeme a chceme byť von, pri vode. Sezónu zahajujeme už niekoľko rokov brigádnicky, kedy vyzbierame v rojnici všetky odpadky okolo našich lovných revírov.

Samozrejme ak máme čas, pripravíme si nejaké drobnosti, ktoré si môžeme vyrobiť sami keďže žijeme z 2 percent daní, ktoré nám darujú dobrí ľudia. Za to máme udice, navijáky, háčiky, stoličky a sieťky s podberákmi. No občas sa predsa len nájde niečo, čo nám ešte treba. Tešíme sa ak niečo dostaneme a ak vyhráme na pretekoch nejaké miesto o výhru sa radi podelíme s ostatnými deťmi. Každý rok sa zúčastňujeme našej obľúbenej 24 hodinovky v Rožkovanoch.

Je tam fajn a darí sa nám aj dobre sa umiestniť. No predsa len doma je doma. Chodíme podľa možností ako na pstruhové a tiež na kaprové vody. Tohto roku sa nám podarilo zakúpiť aj feedrové udice, na ktoré chytáme najradšej. K tomu si vyrobíme z odpadového olova krmítka Voláme to, že dávame veciam druhú šancu.

Trocha ich prifarbíme, aby sa nám zdali krajšie a ideme nato. Naplníme ich chutnou zmesou, ktorú sme dostali ako darček od firmy Rypo a tá naozaj rybkám chutí. Vyskúšali sme ju ako na našich ale aj na zväzových vodách. Sladká jahoda je sladká jahoda. Rybkám chutí hlavne v jeseni. A v lete im chutia aj iné príchute

Na háčiku nikdy nechýba popri iných návnadách aj rohlíkové boiles tiež od firmy Rypo. Tam sa nám darí na vanilkovú príchuť. Samozrejme že skúšame mnoho návnad a občas nás vedúci krúžku navedie, aby sme šli na špehy k rybárom ktorým berie aby sme zistili na čo chytajú. Občas to zaberie ale predsa len chceme chytiť na tú návnadu, ktorú sme si doniesli z domu.

Snažíme sa učiť veci tak, aby sme čo najmenej zaťažovali prírodu. Nevyrábame ďalší neporiadok a to tým, že používame jednorázové veci ako poháre a tácky.

Radi chodíme na nočné rybačky, ktoré nám v rybárskom spolku Levoča organizujú niekoľko krát do roka.

Pomáhajú nám aj chalani, ktorí už majú viac ako 15 rokov ale vždy sa k nám vracajú. Minimálne raz v roku, sa pre nich tiež zorganizuje dvojdňová rybačka kde nechýba čln s motorom, gril a opekané dobroty. Noc má svoju moc a vtedy sa venujeme hlavne lovu dravých rýb. Popri tom zažijeme kopec srandy a naši strážcovia majú s nami teda čo robiť. Zápalky a nože v noci ožívajú a keď sa pridá dobrá baterka na svietenie júúúúj. Hlavne nech nám rozprávajú strašidelné príbehy.Paráda. Keď sme najedení a vietor sa ukľudní, začneme sledovať ako sa nám zodvihnú policajty na udiciach a napätie by sa dalo krájať.

Občas máme šťastie aj na to, že nás ujo hospodár zasvätí do tajov ako sa nám dostávajú ryby do vody a tak si vyskúšame aj zarybňovanie v nedostupnom teréne pre veľké auto, ktoré ryby priviezlo.

Samozrejme sa hneď chopíme šance a pomáhame ako môžeme.

Leto je ako pre všetky deti to obdobie, ktoré máme najradšej, lebo vtedy sa chodí k vode najčastejšie. Trocha sme ostali sklamaní, že sa cez leto už naše povolenia nemenia na celoslovenské. Možno sa niekto bál, aby sme nenarobili škodu na väčšej zväzovej vode. Sú medzi nami aj deti, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť kúpiť na každý deň hosťovaciu povolenku. A tak sme radi, že aj na našich vodách v Levoči si vieme aj vďaka sponzorom dobre zachytať ryby a verte neverte, niekedy sú zábery doslova neutíchateľné. Dobre namiešaná kvalitná zmes do feedrového košíka a bodové kŕmenie spraví svoje. Hovoríme – Braňo, máš ešte Rypomix? K tomu dobré lovné miesto a ryba je naša.

Náš vedúci na našich spoločných rybačkách a hlavne na tých, keď sme pri vode cez noc sa mení na kuchára a pripraví nám jedlo občas pre nás aj neobvyklé. Voláme ho vtedy, že je náš survival. Nevedel čo to znamená, ale mi vieme, že je to človek, ktorý nás naučí ako prežiť v divočine. A teda povieme Vám – zemiaky pečené v pahrebe so soľov a maslom a k tomu jablká ktoré zabalí do alobalu a hodí k zemiakom. Uf – tak teda toto treba ochutnať.

Na rybársky krúžok chodíme radi a vieme, že ten by sa nemohol konať ak by nebolo ľudí, ktorí sa o to starajú. Chceme sa poďakovať všetkým členom výboru MO SRZ Levoča, všetkým rybárom pri vode, lebo aj oni nám dajú mnoho rád a k tomu nám ešte občas aj niečo podarujú. Samozrejme sa chceme poďakovať aj ujovi Dušanovi, ktorý dáva všetky veci potrebné pre rybárske krúžky v Žiline do kopy. Je fajn, keď sa môžeme lepšie orientovať vo veciach ako sú dátumy súťaží, rôzne nové nariadenia, vyhlášky a zmeny zákonov. Organizuje školenia pre vedúcich rybárskych krúžkov a tak spája ľudí, ktorý sa o nás starajú na celom Slovensku. Vznikajú tak ako pri vode nové priateľstvá a môžu si medzi sebou odovzdať ďalšie a ďalšie skúsenosti. Asi neexistuje rybár, ktorý ovláda všetky druhy lovu alebo techniky či už pri viazaní náväzcov, alebo lovnej techniky. Nehovoriac o používaní rôznych nových materiáloch. Preto sa radi učíme aj od iných rybárov, alebo medzi sebou. Vždy sa tešíme na čas strávený pri vode a na to, že sa vieme stretnúť v prírode.

 


Partneri